Коментар заступника міністра закордонних справ України Євгенія Єніна оприлюднила пресслужба МЗС. Він наголосив, що відомство вже провело низку телефонних розмов щодо цих записів.

До теми Розвідка Канади отримала секретні записи розмови іранського міністра про авіакатастрофу МАУ

Представники органів досудового розслідування та прокуратури, які контактують з колегами з Ірану, координуватимуть дослідження записів, аби встановити, чи вони є справжніми.

У наших слідчих та прокурорів є достатньо знання та досвіду роботу з перехопленнями. Розслідування збиття MH17 є яскравим цьому прикладом,
– запевнив дипломат.

Й підкреслив, що ключовим є відновлення справедливості. Україна та світ не дозволять, аби інтереси чи то нації, чи окремих громадян, були вищими за життя та права людини та систему безпеки польотів.

Зауважимо, що Іран вже відреагував на оприлюднені записи за участі нібито міністра закордонних справ країни Мохаммада Заріфа. Тамтешнє МЗС переконане, що вони підроблені.

Про подальші дії

Єнін пояснив, що вже за декілька тижнів відповідні українські органи висловлять коментарі щодо проєкту технічного звіту, після чого Іран подасть його на розгляд ІКАО.

"Я закликаю всіх, весь цивілізований світ, уважно стежити за публікацією цього звіту та належно відреагувати на нього", – наголосив заступник міністра.

Єнін: Не дамо, щоб трагедія забулася

Дипломат також зазначив, що саме кримінальне розслідування має розставити всі крапки над "і" щодо того, хто та за яких обставин збив літак МАУ в Ірані.

Він підкреслив, що Україна разом з іншими країнами, громадяни яких загинули під час авіакатастрофи, ніколи не допустять, аби ця трагедія забулася, а хтось вийшов сухим із води.

"Спільно ми доведемо цю справу до кінця. Правда буде встановлена, а справедливість забезпечена", – підсумував заступник очільника МЗС.

Коментар Євгенія Єніна: дивіться відео МЗС

Коротко про збиття літака МАУ:

  • "Боїнг" МАУ розбився під Тегераном 8 січня. На борту перебувало 176 осіб. Всі вони загинули, серед жертв – 11 українців.
  • Лише через 3 дні після катастрофи Тегеран визнав, що літак помилково збили військово-повітряні сили країни.