Передбачається, що у разі звільнення Артема Ситника його повноваження виконуватиме його перший заступник Гізо Углава. Про це йдеться у тексті проєкту закону, оприлюдненому на сайті парламенту.

Читайте також Руйнівні наслідки для України: у ЦПК проаналізували законопроєкт про звільнення Ситника

До прикінцевих та перехідних положень закону про НАБУ пропонується внести норму про те, що особа, яка за станом на день набрання чинності цих змін обіймає посаду першого заступника голови НАБУ, здійснює повноваження директора до моменту призначення нового, згідно з процедурою, визначеною в цьому законі.

Міністр юстиції Денис Малюська розповів, що законопроєкт передбачає звільнення Артема Ситника з посади директора НАБУ та вводить новий механізм призначення очільника бюро.

Наслідки для України

У Центрі протидії корупції зауважили, що законопроєкт з'явився після невдалих переговорів з МВФ. Зауважимо, що місія Фонду в Україні завершилася. Про перегляд програми щодо виділення траншів домовитися не вдалося.

Ручні процедури для обрання нового директора також зруйнують співпрацю як з ЄС, так і зі США. Адже це прямо суперечить тому, що вимагають від України,
– підсумували у ЦПК.