Боротьба з корупцією, російським впливом всередині країни були й залишаються пріоритетними напрямками для Байдена ще з часів роботи в адміністрації Барака Обами. Детальніше – у матеріалі журналістів.

До теми Перша розмова Зеленського з Байденом: у МЗС розповіли деталі підготовки

Повернення впливу США

Ексочільник міністерствка закордонних справ Павло Клімкін вважає, що для Байдена Україна – фактично не закритий гештальт. Він хоче перетворити його на особистий успішний кейс не лише в боротьбі з системною українською корупцією та протидії російської агресії, а й у поверненні впливу США на міжнародній арені.

Сполучені Штати Америки завжди казали, що успішна протидія російської агресії – це фундаментальні дії, які без боротьби з корупцією є неможливими,
– зазначив Клімкін.

Штати готові надати Україні зброю

Не словом, а ділом Джо Байден не раз давав зрозуміти – Вашингтон надасть Україні летальну зброю для боротьби з агресором. А його "важка любов" (саме такими словами характеризує жорстку політику та тиск на Володимира Путіна сам Байден) дає зрозуміти, що питання війни на Донбасі для президента США – майже особисте.

Байден
Від чого залежить успіх Байдена / Фото Getty Images

Від чого залежить успіх Байдена

Експерти з міжнародної політики пояснили, що в багато чому успіх Байдена залежатиме від правильних і систематичних дій української влади по цей бік "океану".

Вони чекатимуть продовження реформ сектору безпеки і оборони. Добре, що в нас є закон про оборонні закупівлі, але ж він поки що не працює. Я б очікував повернення підходу, який був за Обами,
– зауважив заступник директора Інституту світової політики Микола Белесков.

Він також додав: "Ми постійно говорили – надавайте нам матеріально-технічну допомогу. А американці постійно говорили – шановні, матеріально-технічна допомога це добре, але є ще інституційні реформи, які ви повинні проводити".

Цікаво Зеленський вибрав, з ким він хоче дружити, – Фурса

Водночас дипломати з експертами сходяться на думці – вплив іншої країни не можна перебільшувати. І хоча жорстка політика Джо Байдена для України в багатьох питань може бути виграшною – залишається питання, як довго вдасться президенту Зеленському балансувати між наймогутнішою країною у світі та українськими олігархами.