Церква закликає українців не вважати пірнання у крижану воду чимось пов'язаним із святкуванням Хрещення Господнього. Про це повідомили на сторінці у фейсбуці Православної церкви України.

Цікаво Як прикрасити баночки на Водохреще своїми руками: 10 оригінальних ідей з фото

ПЦУ розвінчує міфи

Купання не Водохреще не є українською традицією

Дехто з екстремалів аргументує свої дії "дотриманням давньої української традиції". Втім, у ПЦУ зазначили, що таке твердження – помилкове.

У нашого народу такої традиції, пов'язаної із Богоявлення, не було. Ані етнографи, ані історики ще до середини ХХ століття не фіксували нібито "традиційних" масових пірнань у крижану воду з нагоди Хрещення Господнього,
– розповіли у ПЦУ.

Описів такого дійства немає ані у давніх джерелах, ані у дослідження про традиції козаків, ані у спогадах людей старшого віку.

Звідки взялася ідея купання на Водохреща

  • За даними ПЦУ, деякі історики пов'язують такий звичай з росіянами, у яких було заведено пірнати в холодну воду після лазні.
  • Поширення ідей загартування організму, як частини здорового способу життя.

Масові пірнання у воду на свято Богоявлення з'явилися в Україні у другій половині 1990-х – на початку 2000-х років. Тобто цей звичай в Україні має новітнє, а не старовинне походження.

До теми Водохреще: як святкують Йордан українці зараз і як це було в давнину

Вода не змиває гріхи

У ПЦУ наголосили, що купання на Водохреще аж ніяк не змиває усі гріхи.

Яким чином їх можна "змити"? Хіба сам фізичний акт занурення у освячену воду, без покаяння у гріхах, може призвести до їх подолання?
– сказали у церкві.

У ПЦУ зауважили, що не забороняють пірнати у холодну воду, бо "це право і вибір кожного". Тим, хто планує купатися на Водохреще, радять добре все обміркувати.

Міфи про купання в ополонці на Водохреще інфографіка 24 канал
Міфи про купання в ополонці на Водохреще / Інфографіка 24 каналу