Про що саме мовиться в листі президента

Зеленський наголосив, що зараз пропонують низку ініціатив, які передбачають виведення з-під дії закону "Про публічні закупівлі" в цілому або з-під дії окремих його положень здійснення закупівель товарів та послуг у різних сферах. Про це повідомляє пресслужба Офісу Президента.

До теми Зеленський підписав зміни до закону "Про публічні закупівлі"

Вказане суперечить основній меті та принципам закону, а також може створити підґрунтя для виникнення проявів корупції. І це матиме негативний вплив на стан міжнародних відносин України, зокрема з фінансовими організаціями,
– зауважив Зеленський.

Він додав, що основна мета закону "Про публічні закупівлі" – це:

  • забезпечення ефективного та прозорого здійснення закупівель,
  • створення конкурентного середовища у сфері публічних закупівель,
  • запобігання проявам корупції у цій сфері та розвиток сумлінної конкуренції.

Крім того, цей закон спрямовано на адаптацію законодавства України до законодавства Євросоюзу.

"Сьогодні основні положення закону відповідають правилам здійснення публічних закупівель, встановленим директивами ЄС, а відтак усі зміни, що будуть вносити, не повинні суперечити європейському законодавству у сфері закупівель", – наголосив український президент.

Водночас він звернув увагу на необхідністі забезпечення більш зваженого підходу щодо опрацювання відповідних законодавчих ініціатив. За його словами, це потрібно, щоб дотримуватися основних принципів здійснення публічних закупівель і міжнародних зобов'язань держави у цій сфері.

Зверніть увагу Зниження секретності та стандарти НАТО: набув чинності закон про оборонні закупівлі

Що передувало цій заяві

  • У липні 2020 року Верховна рада схвалила у першому читанні законопроєкт №3739. Він передбачає введення додаткового критерію у системі державних закупівель – рівня локалізації виробництва.
  • Із критикою цього документу виступив прем'єр Денис Шмигаль. За його словами, ініціатива надання преференцій продукції з локалізованим виробництвом не відповідає Угоді про асоціацію з ЄС, а також іншим зобов'язанням України та потребує змін.