Законопроєкт розробили для того, щоб особи, які вчинили злочин та через це виїхали за кордон, були обов'язково покарані. Автор документу Владлен Неклюдов переконаний, що зазвичай суди відмовляють у здійсненні спеціального досудового розслідування, тому неможливо довести провину й притягнути до відповідальності таких людей.

Читайте також Рада не змогла покарати Рудика за сексистські висловлювання: не вистачило голосів

Наразі розслідування прив'язане до оголошення людини в міжнародний розшук. Через це органи досудового розслідування і прокурор стають залежним від того, чи виставить Інтерпол "червону картку".

Які підстави для оголошення у розшук

Законопроєкт пропронує ввести 2 підстави для оголошення підозрюваної особи у розшук:

  • відсутність інформації про місцеперебування;
  • ухилення від явки на виклик слідчого, прокурора, слідчого судді чи суду за умови належного повідомлення про це або наявність обґрунтованих підстав вважати, що особа виїхала та/або перебуває в іншій країні чи на тимчасово окупованих територіях України.

До теми Монобільшість не працює: "Слуга народу" за 5 місяців проголосувала лише за 2 закони

Документ також передбачає можливість розгляду клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та його обрання за відсутності підозрюваної чи обвинуваченої особи у разі наявності постанови про її розшук.

Згідно із законопроєктом, якщо підозрюваній чи обвинуваченій особі оберуть запобіжний захід у вигляді тримання під вартою або оголосять її у розшук, термін дії ухвали не зазначатимуть. Водночас розмір застави також не визначатимуть.