Колишній очільник держави Петро Порошенко переконував, що запровадження санкцій мало статися на засіданні Ради нацбезпеки та оборони 19 лютого. Але обмеження повинні були стосуватися не безпосередньо "Прямого", а його колишнього власника Володимира Макеєєнка.

Читайте більше Порошенко офіційно став власником телеканалу "Прямий"

Санкції проти "Прямого": що каже Мендель

За словами прессекретарки чинного президента, санкції проти фактичного власника телеканалів "112 Україна", ZIK, NewsOne – Тараса Козака – запровадили через докази їх фінансування з держави-агресора. Також соратника Медведчука пов'язують із терористичними організаціями, що оперують на окупованих українських територіях.

Це чітко артикулювали як члени РНБО, так і спецслужби, які займалися відповідними розслідуваннями. Закриття вказаних каналів не мало ознак політичної боротьби, рішення ухвалили винятково на захист державних інтересів,
– наголосила Мендель.

Водночас вона висловила сподівання, що "публічні острахи Петра Порошенка щодо закриття каналів, які підпорядковуються йому, не є ознакою наявності подібної діяльності з його боку".

"Свободі слова в Україні нічого не загрожує, які б критичні матеріали, чи не надійні факти, якщо мовиться про телеканали, підпорядковані колишньому президенту, вони не поширювали", – підсумувала Мендель.

Додамо, раніше нардеп Сергій Лещенко такох заявляв, що на засіданні РНБО п'ятницю ніхто не збирався запроваджувати санкції проти "Прямого", ні проти його фіктивного власника Володимира Макеєнка.

До теми Ткаченко назвав вигадками заяву Порошенка, що "Прямий" мають закрити

Що цьому передувало

  • Президент Володимир Зеленський доручив розпочати підготовку засідання РНБО на 19 лютого. Частину питань на ньому мають розглянути в закритому режимі.
  • В Офісі Президента необхідність заходу пояснили забезпеченням національної безпеки держави.
  • А вже 18 лютого Порошенко заявив, що купив "Прямий". А таке рішення пояснив санкціями проти його власника Володимира Макеєнка. Відповідне рішення, за його словами, РНБО мала б ухвалити власне на цьому засіданні 19 лютого.

Зверніть увагу Чи були між Порошенком та сім'єю Януковича домовленості: купівля "Прямого каналу"

Блокування телеканалів ZIK, "112 Україна" та ZIK: головне

  • Рада національної безпеки та оборони 2 лютого застосувала санкції проти нардепа від ОПЗЖ та соратника Віктора Медведчука Тараса Козака. Відповідний указ підписав президент Володимир Зеленський.
  • Відтак телеканали, які пов'язують з Медведчуком, ZIK, NewsOne та "112 Україна" припинили своє мовлення.
  • У ЗМІ зазначали, що гроші на діяльність телеканалів надходили з окупованого Донбасу. Ймовірно, їх фінансував "Торговый дом "Донские угли".
  • Очільник Служби безпеки України Іван Баканов наголошував, що блокування каналів – це послідовний крок з російською гібридною агресією.

Санкції проти Козака
Санкції РНБО проти Козака: усі подробиці / Інфографіка 24 каналу