Указ президента №121/2021 опублікували на сторінці офіційного представництва глави держави. Згідно з затвердженим документом, військова безпека – це всеосяжна або комплексна оборона.

До теми Зеленський затвердив Національну стратегію у сфері прав людини

Основний зміст комплексу заходів оборони:

  • превентивні дії і стійкий опір агресору на суші, на морі і в повітряному просторі України,
  • протидія в кіберпросторі та нав'язуванні своєї волі в інформаційному просторі;
  • використання для відсічі агресії всього потенціалу держави і суспільства (військового, політичного, економічного, міжнародно-правового (дипломатичного), духовного, культурного та іншого);
  • застосування всіх форм і способів збройної боротьби з агресором, зокрема асиметричних та інших дій для оборони України, з дотриманням принципів і норм міжнародного права.

Виконання Стратегії має сприяти євроатлантичній інтеграції

Мета ухваленої Стратегії – підготовлена і забезпечена оборона України, яка гарантуватиме безпеку, суверенітет та територіальну цілісність. Також перераховані заходи мають сприяти інтеграції України в євроатлантичний простір та набуттю членства у НАТО.

Актуально За стандартами НАТО: українські сухопутні війська обмінюються досвідом з Альянсом

Отож, згідно з документом, Україна має брати активну участь в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки.

Стратегія – документ довгострокового планування

Зазначимо, що Стратегія – це документ довгострокового планування. На його основі можуть розробити Стратегічний оборонний бюлетень та план оборони України. На це Кабмін має 3 місяці, після чого бюлетень винесуть на розгляд РНБО,

Яка функція Стратегії?


Загалом Стратегія складається з 10 розділів. Положення покладуть в основу багатьох програмних документів щодо розвитку сил оборони, військово-морських можливостей, ППО, авіації, озброєння та іншого.