За словами Зеленського, він свідомо обрав російську мову.

Актуально Санкції проти ZIK, 112 і NewsOne: відповідаємо на 5 важливих питань

Хочеться, щоб мене чітко почула саме та частина людей, яка, з огляду на різні обставини, ставиться до української мови насторожено та наївно вірить у те, що якщо "по телику й російською", то це неодмінно правда,
– наголосив Зеленський.

Що сказав Зеленський

Про російську мову

Російською мовою українським громадянам останнім часом "вливали у вуха" нескінченні потоки брехні.

Однак чимало українських воїнів на передовій розмовляють російською. Саме вони рятують український народ від так званих "захисників".Ці "захисники" вважають: російську мову в Україні начебто "так сильно гноблять, що треба приїжджати до нас на танках".

Зеленський зауважив, що українці не дозволять нікому приватизувати російську мову. Хоча б – через людину під псевдонімом "Козак Луганський" – він же Володимир Даль.

Актуально Зеленський у зверненні російською мовою згадав "захисників" на танках

Про заборону російськомовних книг

  • Президент наголосив, що в Україні, зокрема, у Києві можна вільно купити російськомовні книги.
  • За даними Книжкової палати, лише упродовж 2020 року роман "Майстер і Маргарита" перевидавали 39 разів.
  • Окрім того, за рік видали 14 дозволів на ввезення книг Булгакова на територію України.
  • Під заборону потрапило лише одне видання "Майстра і Маргарити". Однак не через сам текст, а через передмову. У ній згадували діячів, які підтримали окупацію Криму.

Про блокування ZIK, 112 і Newsone

Росія тимчасово окупувала український Крим. Якщо хтось вважає, що вести з нею бізнес після такого – це норма, якщо хтось підтримує контакти з псевдоструктурами на окупованих територіях, то вони теж є загрозою для України. І боротися з ними – це теж норма.

Як президент, я зобов'язаний та діятиму будь-якими доступними мені законними методами для нейтралізації схожих загроз,
– оголосив Зеленський.

Рада національної безпеки і оборони України ухвалила рішення про санкції проти власника телеканалів ZIK, 112 і Newsone на законних підставах. Зокрема, керуючись законом про санкції, Конституцією України, даними Служби безпеки України.

За словами Зеленського, саме це є головною і єдиною причиною блокування телеканалів ZIK, 112 і Newsone. На рішення не мало жодного впливу те, що Зеленського нібито "хтось з цих товаришів" критикує як президента.

"Рішення РНБО законне, логічне, виправдане й, головне, – справедливе. І ще – повністю підтримане США та Євросоюзом і країнами "Великої сімки", які чітко бачать різницю між цензурою та захистом національних інтересів", – наголосив Зеленський.

Зауважте Зеленський про блокування каналів Медведчука: на це були залізобетонні аргументи

Про "Опозиційну платформу – За життя"

Ця трійця каналів утримувала "балакучі армії", які обманювали українців та зомбували.

Наприклад, стверджували, що у народу забрали землі. Однак мовчали, хто вкрав тисячі гектарів землі, поки діяв фальшивий мораторій.

Бідкалися про "тарифний геноцид" з боку влади. Хоча не зауважували, що до формування тарифів були причетні представники партії з красивою назвою, яка звучить, як тост: "за життя". Однак Зеленський зауважив: "щоправда, не за ваше. А за їхнє".

Заробляючи на війні, вони переконували, що жодної війни – немає. Точніше, є. Однак вона – громадянська. І це не у сенсі, що воюють громадяни України та громадяни Росії, ні. А що це наш внутрішній конфлікт,
– зауважив Зеленський.

За словами українського лідера, вони розказують, що це – таке собі "маленьке міжусобницьке протистояння". Однак, наголосив, Зеленський, під час цього "маленького протистояння" загинули десятки тисяч людей, хлопчиків і дівчаток.

Про Вадима Рабіновича

Проросійського політика Вадима Рабіновича Зеленський назвав "депутатом з анекдотичним прізвищем і нежартівливим багатомільйонним статком". Глава держави відповів одіозному політику на закиди про "початок зеленого фашизму".

Президент Зеленський розповів родинну історію. Братів його діда Семена разом з рідним у час Другої світової війни знищили нацисти. Однак Семен пройшов усю війну та повернувся додому переможцем.

Ви хотіли цією фразою зачепити мене за живе? Відповідаю вам: не вийшло. Я міг би відповісти вам тим самим і зачепити за живе вас. Та не стану,
– зізнався Зеленський.

Про Петра Порошенка

Президент також звернувся до Петра Порошенка. Зеленський не називав прізвища політика, однак з контексту було зрозуміло, що мовиться про колишнього главу держави.

Зеленський назвав Порошенка "відомим монополістом патріотизму".

Український лідер зауважив, що позиція Порошенка – занадто різноманітна. Це добре для ласощів, які виготовляє "Рошен", однак не добре для думок та позицій.

Зеленський зауважив, що Порошенко називав рішення РНБО – незаконним. Однак водночас питав, чому ж його не ухвалили раніше.

Ви кажете, що не можна запроваджувати санкції проти українських громадян, але чомусь забули, як зробили це у 2017 році. Ви говорили, що самі хотіли це зробити (заборонити трансляцію каналів Віктора Медведчука – 24 канал), але ж на вашу думку це незаконно,
– запитав Зеленський.

Актуально Незаконне рішення, яке давно треба було схвалити, – Зеленський розкритикував Порошенка

Що ще сказав Зеленський

Своє звернення президент Зеленський підсумував прохання до українців.

"Любі українці, нас хочуть розділити. Щоб цього не сталося, ми самі маємо навчитися розділяти правду та брехню, добрі та злі наміри", – зауважив глава держави.

Окрім того, Зеленський наголосив, що є засоби масової інформації, а є – "засоби масового ураження". Якщо зброя влучає у тіло, то інформація – у розум. Лише правдиве слово має бути вільним.

Зеленський записав відеозвернення російською: дивіться відео


Санкції РНБО проти Тараса Козака
Санкції РНБО проти Тараса Козака / Інфографіка 24 каналу