Про що телефоном поговорили Зеленський і Меркель

Деталі розмови оприлюднив сам Зеленський у твітеррі. Також про подію написав посол України в Німеччині Андрій Мельник.

Зверніть увагу Путін зацікавлений: коли відбудеться нормандський саміт і чи змінить він ситуацію на Донбасі?

За словами українського президента, він був радий поспілкуватися з Ангелою Меркель. Адже Німеччина завжди залишається для України надійним другом і партнером.

Продовжуємо координувати наші зусилля задля встановлення миру на Донбасі,
– підкреслив він.

Також очільник України побажав міцного здоров'я кожному громадянину Німеччини в часи пандемії коронавірусу.

Мельник, зі свого боку, уточнив, що це були 14 за рахунком переговори лідерів двох держав. Дипломат назвав це "черговим свідченням безпрецедентної інтенсивності українсько-німецького політичного діалогу на вищому рівні".

Водночас в уряді Німеччини повідомили, що Меркель і Зеленський обговорили реалізацію мінських домовленостей і домовилися інтенсифікувати роботу.

Деталі від Офісу Президента

В ОПУ підкреслили, що спочатку лідери привітали один одного з новорічними святами. А потім детально обговорили ситуацію в Україні та Німеччині, пов’язану з пандемією COVID-19 та постачанням вакцини від цієї інфекції. Водночас Зеленський попросив Меркель сприяти у пришвидшенні отримання вакцини для України.

Головним завданням зараз є захистити найбільш вразливі категорії громадян: літніх людей, лікарів, військовослужбовців. Поява сертифікованих вакцин дає нам всім надію,
– зазначив Зеленський.

Також український президент докладно проінформував канцлерку Німеччини про ситуацію на Донбасі. Зеленський наголосив на тому, що режим припинення вогню, який триває з 27 липня 2020 року, загалом дотримується, хоча й зі складнощами та провокаціями. Він повідомив про загибель під час обстрілу українського військового цього тижня та про пораненого напередодні.

Водночас Зеленський наголосив на тому, що, крім встановлення режиму припинення вогню, практично відсутній прогрес щодо інших аспектів мирного врегулювання. Хоча Україна виконала всі домовленості, досягнуті на зустрічі лідерів "нормандської четвірки" в Парижі у грудні 2019 року.

Зрештою обидві сторони визнали, що останні перемовини радників лідерів нормандського формату були непростими, але конструктивними. Україна та Німеччина очікують на наступні консультації 22 січня.