Таку думку Зеленський озвучив під час Всеукраїнського форуму щодо коронавірусу "Україна 30".

Важливо Зеленський виступив на форумі "Україна 30" щодо коронавірусу: головні тези

Він додав, що, ймовірно, країни ЄС не дадуть можливості вільно подорожувати без вакцинації.

Чи буде світ мандрувати? Це все залежить від нас, від людей. Тому що я впевнений, що Європа не дасть можливості вільного мандрування, якщо у тебе немає вакцинування. Якщо люди хочуть кудись поїхати – відпочити чи по роботі, треба буде вакцинуватися,
– сказав Зеленський.

Президент пояснив, що Україна може запровадити паспорти вакцинації вслід за країнами ЄС. Щодо ситуації всередині України, то, за словами Володимира Зеленського, для людей, які вакцинуються або які перехворіли на коронавірус, скасовуватимуться карантинні заборони.

Що відомо про COVID-паспорти

  • Це документ, який підтверджує наявність у людини вакцинації від COVID-19. Про запровадження COVID-паспортів вже оголосила низка країн, зокрема й сусідня Польща.
  • Раніше очільник МОЗ Максим Степанов сказав, що в Україні теж можуть з'явитись COVID-паспорти. За його словами, українці матимуть такі ж підтвердження про щеплення, як і європейці.
  • Натомість головний санітарний лікар Віктор Ляшко запевняв, що COVID-паспорти з'являться в Україні, якщо цього вимагатиме Євросоюз при перетині кордону.

Відомо, що вакцинація буде добровільною. Записатися на щеплення можна буде трьома способами:

  • у сімейного лікаря через модуль "Імунопрофілактика",
  • на спеціальному сайті самостійно,
  • за телефоном через Центр первинної медико-санітарної допомоги.

Етапи вакцинації
Етапи вакцинації / Джерело: МОЗ / Інфографіка 24 каналу