Глава держави зауважив, що реформи просто заради реформ проводити не слід. Їхня мета – поліпшення життя громадян та покращення бізнес-клімату.

Цікаво Мільярди гривень збитків: скільки Україна недоотримує через корупцію на митниці

Щоб реформи не були символічні, паперові, а щоб те, що ми тут озвучимо, мало результат. Бажаю нам усім серйозного результату заради наших людей,
– наголосив Зеленський.

Саакашвілі каже, що реформи були нагальні протягом десятків років

Очільник Виконавчого комітету реформ Міхеїл Саакашвілі переконаний, що на порядку денному – ті реформи, які нагальні, проте не вирішувались десятками років.

Як сьогодні ми обговорюємо питання спрощення трудового законодавства. 30 років української незалежності ніхто не додумався не лише його спростити, а навпаки – все більше ускладнювали його для бізнесу і все більше бюрократизували Трудовий кодекс 1971 року,
– повідомив Саакашвілі.

Нацрада реформ обговорила питання розмитнення автівок

Під час засідання обговорили нову модель розмитнення автомобілів. Адже через українську митницю щороку проходить пів мільйона машин. Це дозволяє хабарникам отримати у кишені велетенську суму – 150 мільйонів доларів. Український бюджет втрачає 300 – 400 мільйонів в американській валюті.

Читайте також Понад 2 мільйони гривень збитків: на Закарпатті інспекторам митниці повідомили про підозру

Що запропонували:

  • Передбачити автоматизовану прозору формулу, яка розраховуватиме вартість автомобіля за уніфікованими критеріями.
  • Розмитнити транспорт можна через портал "Дія".
  • Таким чином, протягом наступних 5 років вартість розмитнення легковиків може зменшитись на 30%.

Спрощення трудового законодавства

Обговорили і спрощення трудового законодавства для малого та середнього бізнесу. Нацрада запропонувала запровадити договірний режим відносин між роботодавцем і працівниками. Це полегшить ведення кадрових питань та зменшить "тіньову зайнятість".

Читайте також Які податки ФОП платить за працівників у 2021 році

Інші теми засідання коротко:

  • Зменшення комісійної винагороди за обслуговування платежів пластиковими картками. У Раді зареєстрували низку законопроєктів для зменшення комісії від суми транзакцій.
  • Регулювання земельних відносин. Після передачі земель у власність територіальних громад вони зможуть самостійно ними розпоряджатися, а органи місцевого самоврядування отримають право здійснювати контроль за самовільним зайняттям земельних ділянок та нецільовим використанням земель.
  • Після реформи продаж прав на земельні ділянки державної та комунальної власності відбуватиметься лише на електронних аукціонах у єдиній системі.