Джерело: офіційна телеграм-сторінка Володимира Зеленського

За словами президента, зараз особливо відповідальний час, адже українці можуть ще контактувати з деякими людьми, які пережили Голокост. На жаль, їх стає все менше, а тому втрачається можливість почути про страшні події з перших вуст.

До теми День пам'яті жертв Голокосту 2021: табори смерті, жертви та що не можна забувати

Він зауважив, що коли є живі свідки, то історію не вийде ігнорувати чи остаточно перекрутити. Дуже важливо, як зазначив Зеленський, щоб усі усвідомлювали та могли розповісти своїм дітям, що падіння нацизму було порятунком людства.

"Людство поступово переходить у нові обставини – коли навколо дуже багато так званої гібридної інформації. Тож ми маємо робити навіть більше, ніж можливо, для збереження правди про Голокост", – зауважив президент.

Він нагадав, що 27 січня 1945 року солдати 1 Українського фронту у складі армії Радянського Союзу звільнили в'язнів табору Аушвіц-Біркенау.

У цьому таборі смерті за роки його існування було вбито понад півтора мільйона людей. Кожне таке звільнення, кожне відкриття правди про злочини нацистів наповнювало тоді нездоланною силою слова: ніколи знову,
– написав Зеленський.

Він наголосив, що обов'язок кожного українця – забезпечувати й надалі майбутнє України так, щоб Голокост не повторився ніколи.

Голокост: головні факти

  • Голокост, організований нацистами, винищив мільйони людей. Вбивства були запланованими та жорстокими – будували спеціальні табори смерті в різних куточках Європи.
  • Влада тоді використовувала певні расистські теорії, які називала "науковими". У них мовилось про неповноцінність чи недорозвиненість певних груп людей, а тому їх нібито треба знищити.
  • Нацисти навіть використовували найновіші види хімічних і механічних засобів вбивства. Зокрема, вони будували крематорії. Також у них були рахувальні машини з перфокартами для контролю кількості вбитих.