Український президент запросив свого литовського колегу взяти участь у заходах з нагоди 30-річчя Незалежності України. "Без сумніву, Україні та Литва – великі друзі", – запевнив політик.

Зверніть увагу Розпочав візит зі слів "Слава Україні": президент Литви прибув до Києва – відео

Хто ще від України брав участь у засіданні:

  • Олексій Резніков, віцепрем'єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій;
  • Дмитро Кулеба, очільник МЗС;
  • Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики;
  • Владислав Криклій, міністр інфраструктури;
  • Марина Лазебна, міністерка соціальної політики;
  • Юрій Вітренко, тимчасовий в.о. міністра енергетики;
  • Ігор Жовква, заступник керівника Офісу Президента;
  • Сергій Шефір.

Стан реформ в Україні

Володимир Зеленський окреслив хід реформ, які реалізовують в Україні. Зокрема, він навів приклад земельної реформи й наголосив, що вона зможе дати поштовх українській економіці.

Наусєда запевнив, що Литва завжди підтримуватиме Україну на шляху євроатлантичної інтеграції. А також відзначив реформування оборонної галузі та важливу роль Зеленського в реалізації реформ.

Ситуація на Донбасі

Український президент зазначив, що кількість порушень з боку російських найманців на Донбасі останнім часом зросла, попри домовленості про всеосяжний режим припинення вогню.

Крім цього, глава держави також зауважив, що вкрай важливим є питання гуманітарного доступу місій ОБСЄ та Червоного Хреста до мешканців тимчасово окупованих територій.

Ми не живемо тільки сьогоднішнім днем. Питання Донбасу – не лише припинення війни, а й деокупація та реінтеграція тимчасово окупованих територій,
– наголосив Зеленський.

Міністр Резніков додав, що Україна виконала всі домовленості, досягнуті на саміті "нормандської четвірки" у Парижі. А також звернув увагу на важливість плану реінтеграції окупованого Донбасу.

Домовленості
Про що лідери "нормандської четвірки" домовилися у Парижі / Інфографіка 24 каналу

ЄС, НАТО та окупація Криму

Глава українського МЗС Дмитро Кулеба подякував президентам за зміцнення діалогу між обома країнами. Він підкреслив, що з ініціативи Зеленського 2022 рік був проголошений роком України в ЄС.

Учасники зустрічі наголосили, що важливо, аби Україні був наданий Плану дій щодо членства в НАТО. Також вони обговорили співпрацю у галузі кібербезпеки та протистояння гібридним загрозам.

Спілкувалися й про створення Кримської платформи та те, що її кінцевою метою має стати деокупація Криму. "З кожним днем зростає підтримка цієї ініціативи з боку інших країн", – наголосили в ОП.

Важливо! Спроб Росії припинити війну не бачимо, – президент Литви закликав укріпити санкції проти Москви

Про що ще спілкувалися сторони:

  • Криклій розповів про реалізацію "Великого будівництва" й закликав литовські компанії долучатися до проєктів в Україні.
  • Литва підтвердила, що налаштована протистояти реалізації "Північного потоку-2" та висловила підтримку Україні.
  • Вітренко зауважив, що Україна хотіла б менше залежати від імпорту електроенергії та збільшити її експорт.
  • Ткаченко подякував Литві за підтримку України на міжнародній арені та розповів про проєкт "Велика реставрація".