Докладніше про указ Зеленського щодо нагородження Марківа

Документ отримав №563/2020. Його вже опублікували на сайті президента України. Тут уточнюють, що Зеленський взяв до уваги клопотання Міністерства внутрішніх справ.

Актуально Виправданого в Італії нацгвардійця Марківа заочно арештували у Росії

В указі мовиться, що Віталія Марків нагороджують орденом "За мужність" III ступеня "за особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України".

"У День Сухопутних військ, коли Україна вшановує своїх героїв, Віталія Марківа нагороджено за видатні особисті досягнення у державній та суспільній діяльності, зразкове виконання службового та громадянського обов'язку, високу професійність і вагомий внесок у захист прав і свобод громадян та інтересів України на міжнародному рівні", – зазначили в Офісі Президента.

У Зеленського наголошують, що Віталія Марківа несправедливо засудили до 24 років позбавлення волі в Італії через смерть журналіста, проте, зберігаючи військову честь і громадянську гідність, він зумів довести свою невинуватість і здобути свободу.

Сам президент зауважив, що справедливе рішення у справі нацгвардійця та його звільнення – це також перемога України на міжнародному рівні.

Українська держава та я особисто будемо завжди відстоювати права наших громадян та завжди допомагатимемо їм повернутися додому, в якій би частині світу вони не потрапили в біду. Ми будемо боротися за кожного нашого громадянина – це один з моїх базових принципів,
– наголосив Зеленський.

Зверніть увагу Віталій Марків як вирок російській пропаганді

Справа Віталія Марківа: коротко

  • У 2019 році суд в італійському місті Павія засудив до 24 років ув'язнення бійця Нацгвардії України Віталія Марківа.
  • Українця визнали винним в загибелі італійського фотографа Андреа Роккеллі та російського перекладача Андрія Миронова під Слов'янськом на Донбасі у 2014 році.
  • Більшість доказів нібито винуватості Марківа в суді були від російських пропагандистів.
  • 3 листопада Апеляційний суд Мілана провів завершальне засідання у справі нацгвардійця Віталія Марківа. Його повністю виправдали.
  • 4 листопада літак з нацгвардійцем приземлився в Україні.