Президент України Володимир Зеленський 16 грудня дав інтерв'ю американському виданню The New York Times. Повний текст розмови 19 грудня опублікувала пресслужба Офісу Президента.

Читайте також Зеленський прокоментував закладені в бюджет-2021 гроші на медицину

Про війну на Донбасі

"Ситуація страшна, тому я кажу справедливо – Донбас без України вмирає", – вважає Зеленський. На ситуацію ж "можуть дуже суттєво вплинути" Сполучені Штати Америки.

Я вважаю, що посилити наші переговори у нормандському форматі міг би президент Байден,
– заявив президент України.

На це є щонайменше два потужні аргументи:

  • Байден "добре розуміє питання України та Росії".
  • Байден переймається питанням безпеки у Європі.

Тож Байден міг би допомогти Україні зупинити окупантів, які "вбивають технології, освіту, медицину", дії яких супроводжуються "екологічними катастрофами, мародерством й розпиляними на метал заводами".

Про реінтеграцію окупованих територій

"Говорити просто про фінал війни – вже мало", – сказав Зеленський. Він певен, що Україні "потрібна реінтеграція Донбасу". А для цього необхідні сильні компанії, технології, безпека й гроші.

Ми бачимо вільну економічну зону на Донбасі, щоб там були певні преференції, щоб зайшов бізнес. І тут ключову роль могли б відіграти США,
– вважає глава України.

Оскільки США є гарантом безпеки у світі й серйозним стратегічним гравцем, обраний президент країни Джо Байден міг би прискорити і кінець війни на Донбасі, і початок реінтеграції регіону.

Про Крим

Зеленський наголосив, що "однозначно не обійтися" без США у питанні Криму. Тим більше, що питання Криму та його деокупації не стоять у порядку денному переговорів у нормандському та мінському форматах.

Зараз ми створюємо "Кримську платформу". Звісно, ми хотіли б у ній бачити ті країни, які будуть ключовими гравцями, ключовими гарантами повернення та деокупації Криму. І США могли б бути лідером у цій справі,
– запевнив Зеленський.

Прикро, але вже 6 років питання Криму "в повітрі", а Європа та США досі щось робили тільки "опційно".