Усі мають розуміти, що будівництво газопроводу в обхід нашої країни – це питання не лише економіки України. Про це глава держави повідомив під час брифінгу з президентом Євроради Шарлем Мішелем 3 березня.

Читайте також США можуть ввести нові санкції проти "Північного потоку-2" у травні, – Держдеп

Хоча це також дуже важливо для нас, але це й питання енергетичної безпеки для всієї Європи. Це ще один дуже потужний – якщо "Потік" буде добудовано, – ще один буде потужний удар знову по Україні, крім Донбасу та Криму,
– сказав президент.

Володимир Зеленський вдячний ЄС і США за постійну санкційну підтримку щодо "Північного потоку-2".

Глава держави додав, що Україна також багато зробила, бо коли б не порушувала ці питання, то газогін вже б добудували давно.

Доки і країни Європейського Союзу, і Сполучені Штати не пом'якшуватимуть свою позицію, ми будемо в безпеці,
– підсумував Володимир Зеленський.

Будівництво "Північного потоку-2": основне

  • Росія будує "Північний потік-2" для того, щоб транспортувати природний газ до Європи в обхід України.
  • У грудні 2019 року США ввели санкції проти компаній, які займалися прокладанням труб для газопроводу на великій глибині, будівництво зупинили.
  • Через рік, у грудні 2020 року, будівництво газогону відновили.
  • Сенат США 1 січня 2021 року подолав вето Дональда Трампа на проєкт оборонного бюджету на 2021 рік. Він передбачає положення про посилення санкцій проти російських трубопровідних проєктів "Північний потік-2" і "Турецький потік".
  • Європарламент 21 січня засудив арешт опозиціонера Олексія Навального та закликав зупинити будівництво "Північного потоку-2".