Як зазначили у поліції, дії Сорда кваліфікували за статтею 186-1 про незаконні дії щодо державних нагород. Правоохоронці також додали, що вилучений орден разом із матеріалами адміністративної справи направлять до суду для ухвалення рішення.

Важливо Знищили легенду Влада Сорда про участь у боях на Донбасі: фото та відеодокази

Позиція правоохоронців

Поліцейські пояснили, що раніше у ЗМІ з'явилася інформація про те, що Влад Сорд нагороджений Орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.

Правоохоронці провели перевірку, під час якої отримали інформацію з Офісу Президента України про те, що протестувальника не нагороджували державними відзнаками.

Матеріали адміністративної справи та вилучений Орден Богдана Хмельницького ІІІ ступеня направлять до суду. Там і ухвалять законне рішення у цій справі,
– додали у поліції.

Що відомо про Влада Сорда

  • Це український письменник, співзасновник видавництва "Дім Химер", активіст і, як він сам стверджує, ветеран війни на Донбасі. Справжнє ім'я Влада Сорда – Владислав Стафійчук.
  • Він переконує, що не лише пройшов Майдан та захищав шахту Бутівка, а і був в Іловайську. Там, за словами Сорда, він нібито отримав серйозну травму спини, коли "під обстрілом перекинулася вантажівка".

За це Сорд, за його словами, отримав Орден Богдана Хмельницького, перебуваючи у госпіталі після серпневих боїв. Саме щодо ордену і виникло багато суперечок у ветеранських колах.

Актуально Затриманому на протесті під ОП висунули обвинувачення: йому загрожує до 7 років

Орден називають підробним

Спростовувати справжність ордена, який отримав Сорд, взявся куратор батальйону "Кривбас" Микола Колесник. Він стверджує, що Орден Богдана Хмельницького в Стафійчука – "липовий", а його фото "з передової", зроблені далеко за її межами.

Раніше нардеп від "Слуги народу" Владлен Неклюдов звернувся до компетентних органів щодо ордену Сорда. Депутату повідомили, що Сорда взагалі не нагороджували державними нагородами.