Проти були 56 народних обранців, утримались – 57. Найбільше голосів віддали "слуги народу" – 215.

Читайте також Нестача суддів – "головна проблема" правосуддя: чого не хоче розуміти Зеленський

Долучились до них 9 нардепів з "Довіри" та 3 позафракційних.

Що передбачає законопроєкт

Відповідний законопроєкт під №3711-Д опублікований на сайті Верховної Ради України.

  • Законопроєкт стосується відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Зокрема, він визначає порядок формування ВККС.
  • ВККС складатиметься з 16 членів. Їх на 4 роки призначатиме Вища рада правосуддя за результатами конкурсу.
  • Будуть чіткі терміни внесення кандидатур до складу Конкурсної комісії з питань доброчесності та вимоги до цих кандидатів.
  • Крім цього, визначать порядок проведення конкурсів, а також вдосконалять порядок організації роботи та засідань ВККС;
  • Хочуть виключити статтю "Про Вищу раду правосуддя" щодо створення та діяльності комісії та ще декілька положень, які Конституційний Суд визнав неконституційними.
  • Крім того, законопроєкт частково стосується й органів прокуратури. Він пропонує змінити назви регіональних прокуратур на обласні прокуратури, як передбачає процес реформування органів.

Це законодавчий акт покликаний врегулювати прогалину в законодавстві, яка виникла внаслідок рішень Конституційного Суду. Останній своїми рішеннями в лютому й березні 2020 року визнав неконституційними окремі положення Закону про судоустрій і статус суддів.

Що кажуть про законопроєкт в комітеті

Як пише Інтерфакс – Україна Голова парламентського комітету з питань правової політики Андрій Костін запевнив, що відповідальність роботи ВККС – це не тільки питання про добір суддів, а й про очищення суддівського корпусу від недоброчесних і недостатньо компетентних суддів. За словами Костіна, саме цього очікує українське суспільство.

Що цьому передувало

  • Ще у листопаді Верховна Рада відправила на повторне перше читання законопроєкт №3711 президента Володимира Зеленського про судову реформу.
  • Все тому, що Конституційний Суд визнав окремі норми реформи неконституційними.