Відповідну ухвалу суд виніс у четвер, 25 березня. Адвокатам Януковича відмовили у поданій апеляції.

Раніше Зеленський пояснив, для чого перевіряти всі укази Януковича

Заочний арешт був законним

Під час судового засідання адвокат Януковича Олександр Горошинський заявив відвід колегії суддів через те, що судді ухвалювали рішення, пов'язані з розглядом цієї справи. Йому відмовили.

Після цього захист подав наступне клопотання від адвоката Віталія Сердюка. Воно стосувалося перенесення засідання у зв'язку з тим, що захисник не може бути присутнім на засіданні через стан здоров'я. Це прохання теж відхилили.

Зрештою апеляційний суд видав ухвалу, у якій відмовив адвокатам у скарзі. Заочний арешт визнали законним.

Наразі сторона обвинувачення має право розпочати стосовно підозрюваного процедуру екстрадиції.

Арешт для Януковича: коротко

  • Печерський районний суд Києва за клопотанням Офісу генпрокурора 4 травня 2020 року обрав Януковичу запобіжний захід у вигляді заочного арешту. Справа стосується змін до Конституції з метою захоплення влади.
  • Втім Київський апеляційний суд 16 листопада 2020 року скасував рішення про заочний арешт експрезидента Віктора Януковича. У суді пояснили, що прокурор не довів факт оголошення Януковича у міжнародний розшук.
  • Водночас Колегія суддів наголосила, що підозра Януковичу у вчиненні кримінальних правопорушень цілком обґрунтована, сам експрезидент може переховуватись.
  • Відтак суд призначив новий розгляд справи.

За що судять Януковича

  • Щодо Януковича є дві важливі справи. Одна з них стосується державної зради, а інша – узурпації влади всередині України.
  • Державна зрада Віктора Януковича стосувалася його заклику до Володимира Путіна ввести війська в Україну. За це він отримав вирок у вигляді 13 років за ґратами.
  • Друга справа стосується узурпації влади. Зокрема, у 2010 році Конституційний Суд України повернув країну до президентсько-парламентської форми правління, повернувши президенту частину втрачених повноважень.
  • Як зазначають в Офісі Генпрокурора, ці владні повноваження стосувалися повноважень законодавчої та виконавчої влади. Фактично відбулося повернення в неконституційний спосіб дії Конституції України від 28 червня 1996 року