Своє роз'яснення щодо законності відсторонення голови Конституційного Суду України Офіс генерального прокурора опублікував на офіційній сторінці.

Цікаво Жорстка відповідь КСУ президенту Зеленському: з'явилася реакція ОПУ

Аргументи прокуратури:

  • Відсторонення від посади є одним з інститутів кримінального судочинства, закріплений у системі заходів забезпечення кримінального провадження (тут ОГПУ посилається на статтю КПК про заходи забезпечення кримінального провадження й підстави їх застосування, зокрема щодо суддів).
  • Порядок застосування такого заходу у вигляді відсторонення від посади містять як загальні норми, так і спеціальні, які застосовують щодо суддів, а також посадових осіб, яких призначає президент.
  • Натомість гарантії незалежності суддів Конституційного Суду, зокрема під час здійснення щодо них кримінального провадження, передбачені в Конституції України, законі про КСУ, а також КПК.

Якими були аргументи КСУ:

У Конституційному Суді заявили, що указ Президента України про відсторонення Олександра Тупицького є юридично нікчемним, тож Володимир Зеленський має його скасувати.

Аргументом було те, що стаття 154 КПК про відсторонення від посади, на яку посилався президент, не може застосовуватися щодо суддів КСУ. В Офісі генпрокурора кажуть, що це не правда.