Лише Окружний суд Києва за 2020 рік виніс понад 100 рішень про відновлення чиновників Про це розповів представник президента в КСУ Федір Веніславський і інтерв’ю "РБК-Україна".

Читайте також Хто блокує зміну закону про люстрацію: відповідь Мін'юсту

За його словами, українські суди продовжують активно розглядати справи про люстрацію. Для того, щоб зупинити "люстраційну чехарду", переконаний Веніславський, Конституційному суду необхідно визнати неконституційним закон про люстрацію.

Я думаю, що правильний варіант, щоб КСУ нарешті вирішив питання щодо конституційності закону про очищення влади, і, на моє переконання, є всі підстави, щоб визнати його таким, що не відповідає Конституції,
– зазначив Веніславський.

Він додав, що після такого рішення КСУ парламент має заповнити прогалини у правовому врегулюванні люстрації та внести необхідні законодавчі зміни.

Однак, за словами джерела видання в монобільшості, наразі питання люстрації не є серед пріоритетів на найближче майбутнє.

Радимо ознайомитися Це питання вибухонебезпечне, – голова КСУ про люстрацію суддів та високопосадовців

Що відомо про люстрацію в Україні

  • Закон "Про очищення влади" в Україні набув чинності в жовтні 2014 року. Застосовують його до людей, які щонайменше рік були на вищих керівних посадах за правління Януковича у 2010 – 2014 роках. Ці люди не мають права працювати в органах державної влади найближчі 10 років.
  • За висновком Європейського суду, люстрація в Україні занадто широка і є велика кількість людей, які постраждали безпідставно. Саме тому держава зобов'язана забезпечити механізм, щоб відновити порушені права.
  • У червні Міністерство юстиції розробило законопроєкт про внесення змін у закон про люстрацію.
  • Однак згодом уряд зняв з розгляду зміни до закону.