Джерело: 24 канал

Питання наявності закону ще не дисциплінує суб'єктів українського права на його дотримання. Таку думку озвучила юристка Тетяна Козаченко.

До теми Рада підтримала законопроєкт, який має зупинити свавілля колекторів

"Для мене, як правника з великим стажем, цей закон є популізмом. І те, що за нього проголосували 350 депутатів, говорить тільки про те, що це просто політичні гасла, а не реальні дії", – заявила вона.

Що не так зі законом про свавілля колекторів

За її словами, проблема в тому, що колекторські компанії інтегровані дуже серйозно в банківську систему. Ці компанії взаємодіють з офіційними установами, з правоохоронними органами, мають своїх нотаріусів і реєстраторів, які працюють як конвеєри.

"Основна проблема, що країна на сьогодні не усунула головної проблеми – це діяльність колекторних компаній у такий спосіб. Тому що видача кредитів у важких економічних умовах під відсотки є фактично грабуванням українського населення, яке й генерує проблеми з колекторними компаніями", – наголосила юристка.

Чи справді новий закон захистить боржників

Вона підтвердила, що НБУ не зможе контролювати ці компанії. Навіть, якщо будуть виключатимуть такі установи з реєстру, залишається безліч механізмів, як офіційно чи неофіційно можна "діставати" боржників.

Цікаво Колектори тероризують українців дзвінками та погрозами: як захиститися від вимагачів

"На жаль, правоохоронна система не працює належним чином. Суди розглядають справу роками. Тому люди не отримують захист в розумні терміни. На жаль, дієвих механізмів в цьому законі немає і ризики залишаються достатньо серйозними щодо коректної поведінки колекторів і приватного життя", – додала Козаченко.

Що передбачає закон про колекторів

  • 27 січня депутати ухвалили за основу законопроєкт, який посилює вимоги до роботи колекторських компаній. За відповідне рішення проголосували 355 депутатів.
  • Головна мета закону – законодавчо врегулювати діяльність колекторів та встановити чіткі рамки дозволеного, зокрема і конкретні норми етичної поведінки з боржниками.
  • Окрім цього, колектори не зможуть надто часто "діставати" дзвінками боржників. Якщо ж ці правила порушуватимуться, проєктом закону передбачено штрафні санкції.