Організував протиправну діяльність 31-річний власник 2 приватних підприємств. Серед його спільників – директор однієї із фірм та 8 працівників митного поста.

Важливо Шмигаль анонсував кадрові зміни на регіональних митницях: деталі

Як діяла схема

За даними правоохоронців, зловмисники діяли за наступною схемою:

  • Директор фірми виготовляв дублікати товаротранспортних накладних та техпаспортів транспортних засобів, вносив неправдиві відомості в документи під час митного оформлення.
  • Такі дії давали підставу зменшувати розмір митних платежів.
  • Натомість працівники митного поста "Хуст" ігнорували фальсифіковані документи й оформлювали імпорт легкових та вантажних, мінімізуючи обов'язкові платежі.

У такій "співпраці" зловмисники завдали державі понад 2 мільйони гривень збитків. 5 лютого правоохоронці провели санкціоновані обшуки та повідомили про підозру.

Так, 8 працівників митниці звинувачують у зловживанні службовим становищем. Щодо організатора схеми та керівника фірми – правоохоронці ще проводять необхідні експертизи та незабаром оголосять їм про підозру.

Правоохоронці викрили злочинну схему на митниці
Правоохоронці викрили злочинну схему на митниці / Фото МВС України

Зауважимо, що, на жаль, країни "Великої сімки", зокрема Франція, розчаровані ситуацією щодо боротьби з корупцією в Україні. Там не бачать достатнього прогресу у цьому напрямку. Французький посол Етьєн де Понсен наголосив, що не хоче шукати винних. Проте вважає, що за відсутністю прогресу у реформах в Україні стоять "деякі гравці судової системи та олігархи".