Дії підозрюваних кваліфіковані за статтями про державну зраду та посягання на територіальну цілісність і недоторканність України.

Раніше СБУ прийшла з обшуками в офіс організації Медведчука "Український вибір"

Двоє підозрюваних брали участь у незаконних формуваннях

Досудове розслідування встановило, що представники руху "Український вибір – Право народу", який до 2016 року мав назву "Український вибір", сприяли окупації Кримського півострову.

Зокрема, 2 підозрюваних, очолюючи ініціативні групи вказаного громадського руху, входили до складу незаконного збройного формування "Самооборона Севастополя".

Один з підозрюваних очолював територіальний підрозділ цього формування, інший керував окремим підрозділом "самооборони" – "Слов'янським щитом".

Фігурантам справи закидають

  • виконання протиправних наказів "ватажків" незаконних формувань;
  • активну участь в організації та проведенні незаконного "референдуму" на території Криму, зокрема як спостерігачів на "дільницях" у складі незаконних виборчих комісій;
  • забезпечення охорони дільниць й безперешкодне проведення "референдуму" у Севастополі.

Третій – підтримував окупацію півострова Росією

Крім того, ще 1 із керівників відокремленого підрозділу "Українського вибору", що також діяв Севастополі, брав участь у проведенні мітингів на підтримку окупації півострова Росією та проведення незаконного "референдуму".

Під час публічних виступів на мітингах він закликав до зміни меж території та державного кордону України, а також розширення території Росії українськими землями.

Усе це підтвердив висновок експертизи. Наразі триває досудове розслідування.

Що відомо про обшуки в "Українському виборі"

  • Громадська організація "Український вибір" – це проросійська платформа, яка транслює позицію Віктора Медведчука та його соратників.
  • СБУ та представники Офісу генпрокурора 25 березня прийшли до офісу громадської організації "Український вибір" з обшуком.
  • У спецслужбі пояснили свій візит тим, що представники руху можуть бути причетні до окупації Криму.
  • В ОПЗЖ обшуки назвали "спробою залякати опозиційних політиків".