Тему стосунків НАТО та України та перспектив залучення нашої держави до членства в Альянсі обговорювали у "Право на владу". У цьому ж ефірі Леонід Кравчук та Ольга Стефанішина запевнили, що іншого шляху в України немає.

До теми Словаччина офіційно зобов'язалась підтримувати вступ України в НАТО

"Ющенко був розчавлений"

Український дипломат Олександр Чалий (надзвичайний та повноважний посол, перший заступник міністра закордонних справ у 2003 – 2004) розповів цікаву історію з часів президентства Віктора Ющенка.

На саміті в Бухаресті 2008 року питання України обговорювали замість 3 хвилин – годину. Та в підсумку ПДЧ (План дій щодо членства у НАТО) нам не дали. Як сказав Чалий, "Ющенко був розчавлений, адже ми всі очікували, що ПДЧ буде".

Зразу після саміту президент зустрівся з канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель, яка голосувала проти та позиція якої (разом із Францією), власне, стала визначальною.

І Ющенко дуже щиро, як дитина, запитав її: "Пані Меркель, чому ви голосували проти?" А Меркель відповіла: "Пане президенте, поки безпека моєї країни більше виграватиме від того, що ви не є членом НАТО, ніж від того, що ви є членом НАТО, ми будемо проти",
– пригадав дипломат.

Одначе шлях до НАТО – єдиний для України

Україна має бути в НАТО – це єдиний спосіб захистити незалежність держави. Глава української делегації у Тристоронній контактній групі по Донбасу Леонід Кравчук переконаний у цьому, адже "Україна сьогодні захищає свою землю від російського агресора".

Україна повинна працювати й виконувати те, що передбачено планом НАТО. Повинна робити все, щоб незабаром увійти до НАТО,
– наголосив перший президент України.

Навіть попри те, як зауважив Кравчук, що серед "окремих політиків у Верховній Раді залишаються протилежні погляди, оскільки вони мислять, як в СРСР, де головним ворогом було НАТО".

  • При цьому політик додав, що "особисто поламав себе" та дійшов до розуміння критичної необхідності перебування України в НАТО: "Час настав, і він, я переконаний, працює на Україну".

Коли ж Україна вступить до НАТО

Найближчим часом ми можемо отримати відповідь на питання про вступ до НАТО – вже до кінця 2021 року. У це вірить віцепрем'єрка та міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

Ми сьогодні говоримо про отримання плану дій щодо членства. Щойно Україна отримає план дій щодо членства – від нас буде залежати, коли ми будемо в НАТО,
– сказала Стефанішина.

"Наше членство буде за 10 плюс-мінус 2 роки", – уточнив колишній міністр закордонних справ Павло Клімкін.

Крайні кроки України до НАТО

  • 24 лютого президент Зеленський затвердив положення про річні національні програми під егідою комісії Україна – НАТО. Та дав низку доручень Кабінету Міністрів щодо розвитку співпраці з Альянсом.
  • 26 лютого Оксана Маркарова, яка стала послом у Вашингтоні, запевнила, що залученість України до колективної безпеки та вступ до НАТО – один із пріоритетів її роботи у Сполучених Штатах Америки.

Читайте також Україна може стати союзником США поза НАТО, – експосол Тейлор