Ухвалені рішення складають міжнародно-правову основу для здійснення ЮНЕСКО прямого моніторингу у сферах її компетенції на території тимчасово окупованого Криму. Про це повідомляє пресслужба МЗС України.

До теми Не допустити до мітингу за Навального: в Криму вчителі закликали контролювати школярів

На розгляд Виконради представила доповідь, яка містить інформацію щодо ситуації на півострові, Генеральна директорка ЮНЕСКО.

Відповідно до висновків, що містяться у доповіді, дані, зібрані Україною та міжнародними організаціями, свідчать про подальше погіршення ситуації із правами людини в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим та місті Севастополі,
– мовиться у повідомленні.

Найбільш вразливі групи

У пресслужбі зазначили, що представлена інформація продемонструвала – найбільш вразливими групами, які страждають від порушень прав людини (що входять до сфери компетенції ЮНЕСКО – 24 канал), є кримські татари та українці, що піддаються тиску з боку окупаційної влади. У висновках наголосили, що дії окупаційної влади суттєво загрожують:

  • свободі поглядів;
  • совісті та релігії;
  • праву на мирні зібрання та об'єднання;
  • свободі ЗМІ та доступу до інформації;
  • мовним і культурним правам.

Водночас у документі звернули увагу на нанесення проросійською владою шкоди культурним цінностям, що належать Україні і розташовані на окупованій території, а також – на зниження рівня охорони природної спадщини.