Лапутіна – також кандидатка психологічних наук. Більше про неї читайте в матеріалі 24 каналу.

Читайте також Юлія Лапутіна отримала звання генерала – друга жінка в історії України

Біографія Юлії Лапутіної

Юлія Лапутіна народилася 1967 року в Києві.

Освіта

Лапутіна здобула педагогічну та психологічну освіту. Захистила кандидатську дисертацію з психології і здобула науковий ступінь кандидата психологічних наук.

Має професійну підготовку зі спортивної стрільби.

Кар’єра

  • Лапутіна в 1992 році почала службу в лавах Служби безпеки України на посаді оперуповноваженої підрозділу контррозвідки.
  • Коли створили антитерористичний центу СБУ "Альфа", Лапутіну запросили на службу старшим офіцером. Під час служби брала участь у низці складних операцій із придушення сепаратистського путчу в Криму в 1994 році.
  • У 2008 році Лапутіна стала ініціаторкою втілення концепції ментальної інтеграції жителів Криму до України. Але все припинилося після приходу до влади Віктора Януковича.
  • У 2010 – 2012 роках Лапутіна була заступницею начальника Центру спеціальних операцій "А" СБУ.

Читайте також Заміни в "тимчасовому" уряді Шмигаля: кого можуть звільнити, аби впав градус напруги

Юлія Лапутіна міністр у справах ветеранів фото біографія
Юлія Лапутіна / Фото nashkiev.ua

Що Лапутіна робила на Донбасі

14 квітня 2014 року Лапутіна у складі першої об'єднаної групи СБУ висадилась на Краматорському аеродромі. Його захист забезпечував спецпідрозділ "Альфа". Згодом жінка згадувала, що вилітаючи на Донбас, вони з побратимами не знали, що там відбувається і лише на місці зрозуміли, що опинилися в облозі.

Лапутіна налагодила контакти з проукраїнськими активістами, займалася розвідкою, збором та передачею інформації до Києва. За допомогою активістів спецпризначенка виїжджала до міста для оцінки ситуації та проведення рекогностування: була відкинула тактика військових дій і діяли іншими методами, зокрема, інформаційними, розкидаючи листівки з вертольота.

Лапутіна не раз вела перемовини з місцевими прибічниками проросійських бойовиків, які планували штурмувати блокпости українських військових. Завдяки цим перемовинам штурму вдалося уникнути.

Лапутіна також зняла на свій мобільний телефон кадри зі щойно звільнених з окупації Слов'янська та Краматорська. Ці кадри увійшли до фільму "4 роки АТО – 26 років на службі Народу України".

Читайте також Верховна Рада ще на рік продовжила закон про особливий статус Донбасу

Дивіться фільм "4 роки АТО – 26 років на службі Народу України":

  • Також Лапутіна брала участь у другому Харківському міжнародному безпековому форумі.
  • У вересні – грудні 2014 року Лапутіна була командиром оперативної групи СБУ в АТО. Виконувала завдання із затримання учасників проросійських терористичних формувань.
  • Після звільнення Краматорська ініціювала акцію "Краматорськ – це Україна", яку підхопили в інших містах.
  • У 2014 році Лапутіну призначили заступницею начальника Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ. Там займалася контррозвідкою у сфері інформаційної безпеки.
  • Станом на травень – червень 2017 року Лапутіна мала звання полковника.
  • Лапутіна – організаторка публічних заходів та лекцій щодо витоків війни на Сході України, методів ведення інформаційної війни Росії проти України та смислової війни РФ проти України, а також участі в ній УПЦ МП.
  • 25 березня 2020 року Лапутіній присвоїли військове звання генерал-майора. Так, вона стала другою жінкою-генералом в історії незалежної України.
  • Лапутіна – членкиня Консультативної ради у справах ветеранів війни, сімей загиблих (померлих) захисників України.
  • Лапутіна заміжня і її чоловік також працює в СБУ. Подружжя має 2 доньок.

Читайте також Рада відновила повноваження НАЗК

Юлія Лапутіна на Донбасі фото
Юлія Лапуіна на Донбасі / Фото mil.in.ua

Майно і гроші Лапутіної

  • У своїй декларації за 2019 рік Лапутіна вказала, що володіє частиною квартири в Києві на 165,8 квадратних метра. Також вона користується квартирою у столиці на 39,9 квадрата. У власності посадовиці – гараж у Києві на 36, 5 квадрата.
  • Щодо транспорту, то Лапутіна має авто Fiat 500L (2016 року випуску). Чоловік Сергій Воротнюк володіє автомобілем Smart Passion (2001 року випуску) та автомобілем Volkswagen Transporter (2007 року випуску).
  • У матері Лапутіної є земельна ділянка в Козині на Київщині на 700 квадратних метрів. Володіє вона також незавершеним будинком на 322 квадрати в Козині.
  • За рік роботи в СБУ Лапутіна отримала 540 427 гривень зарплати. Ще 20 331 гривню зарплати їй нарахували за роботу в Національній академії Служби безпеки України. Лапутіна також отримала 7 250 гривень соціальної допомоги.
  • Її чоловік заробив 403 185 гривень та отримав ще 7 250 гривень соціальної допомоги.
  • Лапутіна також зберігає в готівці 86 000 доларів, чоловік – 32 000 доларів, матір – 22 000 доларів.