Одна зі сфер, яку збирається фінансувати ЄС, – діяльність контрольних пунктів в'їзду і виїзду на Донбасі. Окрім того, гроші йтимуть на надання держпослуг.

До теми Ми – ваші друзі, – голова Євроради Мішель про переговори із Зеленським

Цього року ми розпочинаємо нову програму для підтримки економічного розвитку та надання державних послуг у цьому регіоні. Це також включатиме фінансування пунктів в'їзду виїзду,
– зазначив Шарль Мішель.

Євросоюз для Донбасу

Президент відзначив: Євросоюз робить масштабні зусилля для полегшення гуманітарної ситуації на окупованих територіях. Він допомагає у розмінуванні та фінансує Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ. Але на усі кроки назустріч Росія показує деструктивну позицію.

"Російська сторона, яка так давно наполягала на відкритті пункту пропуску у Щасті, продовжує блокувати його роботу, власне так само, як це відбувається і в Золотому. Такий підхід є неприйнятним, негуманним і деструктивним", – заявив Володимир Зеленський.

Зі свого боку Президент Європейської ради зазначив, що побачив на власні очі, як та робота, яку проводить Україна у співпраці з міжнародними партнерами, покращує щоденне життя людей.

Шарль Мішель зауважив, що Європейський Союз надав значну підтримку Україні для пом'якшення впливу конфлікту.

Зустріч з представниками гуманітарних місій

Опісля спілкування з журналістами Зеленський і Шарль Мішель зустрілися з представниками міжнародних гуманітарних місій.

З ким спілкувалися:

  • з членами місії Міжнародного комітету Червоного Хреста
  • з представниками Агентства ООН у справах біженців
  • з представниками Danish Demining Group і HALO Trust, які опікуються проблемою розмінування територій
  • з представниками СММ ОБСЄ.

Окрім того, вони оглянули мобільний Центр надання адміністративних послуг, подарований у межах Програми розвитку ООН. Мобільний центр дає змогу надавати якісний сервіс людям, які не можуть дістатися до стаціонарних будівель ЦНАПів.