Київ не може вийти з мінських домовленостей в односторонньому порядку

Офіційний Київ не може покинути Мінськ в односторонньому порядку. Про це глава держави розповів в інтерв'ю виданню "Фокус".

​До теми Зеленський підписав закон про особливий порядок місцевого самоуправління на окупованому Донбасі

Вважаю, що ми з мінських домовленостей просто так вийти не можемо. Тому що європейці можуть зняти санкції з Росії й представників ОРДЛО. Але особисто, я б вийшов,
– заявив Зеленський.

У переговорах потрібно "ставати на ноги", – президент

Задля поступу в переговорному процесі щодо конфлікту на Донбасі, зазначив президент, потрібно "ставати на ноги". Саме тому Україна заявила про свою незгоду з певними моментами і запропонували режим тиші.

Ми зробили, я вважаю, багато з того, про що домовилися. Крім обміну, ми відкрили КПВВ "Щастя" і "Новотроїцьке", більше будували доріг у Донецькій і Луганській областях. Щоб та сторона бачила, як ми ставимося до наших територій,
– розповів президент.

Наступним кроком, вважає Зеленський, має бути зустріч глав держав у нормандському форматі. Вже після цього розпочнуть підготовку плану з усіма датами. Це президент України назвав "планом А". Щодо "плану Б", то гарант сказав, що про нього говорити зарано, адже "це хвора і тонка дипломатія".

Яка ситуація у переговорному процесі щодо війни на Донбасі

  • Попри критику мінських домовленостей, Україна не має наміру виходити з переговорного процесу.
  • Українська делегація в Тристоронній контактній групі запропонувала План спільних кроків щодо Донбасу. Його презентував голова делегації Леонід Кравчук.
  • Російська сторона поки гальмує процес і не демонструє бажання рухатись далі.