Більський заповідник приховує чимало загадок, залишених скіфами, мешканцями описаного Геродотом міста Гелон.

Зверніть увагу 60 років на сцені: чим унікальний ансамбль "Древо" – колоритні фото, відео

► Туристи їдуть сюди, щоб на власні очі побачити рукотворні земляні вали йі спробувати сили на розкопках.

► Археологи щороку знаходять нові цінні артефакти, а працівники заповідника мріють облаштувати там музей.

Іноді польові дослідження можуть принести відкриття, яке принципово змінює погляди на ту чи іншу проблему. Археолог — немов слідчий, що потрапив на місце злочину через тисячу років,
– вважає Денис Гречко.

"Відповідно, маємо справу з вельми фрагментованою інформацією. Чим більше її отримуємо, тим краще можемо скласти цей пазл", – додав археолог.

Більське городище
Археологи проводять розкопки / Фото Ukraїner, Іринка Громоцька

Більше про заповідник

Територія Більського городища – це комплекс 3 укріплень, а саме Західного, Східного та Куземинського. Крім збережених земляних валів, поряд розташовані мальовничі природні об'єкти.

З 2005 року там діє історико-культурний заповідник "Більськ", де відбувається щорічний етнофестиваль "Гелон-фест". Для всіх охочих організовується археологічна школа, та, звісно ж, проводяться розкопки.

Що пропонують туристам

Працівниця заповідника Оксана Дорошенко розповіла, що для мандрівників пропонують різні варіанти туристичних прогулянок. Зокрема – "лінивий" туризм автомобілем, велоподорожі, пішохідні маршрути.

Тут рельєф змінюється від рівнинного до більш гористого, можна побачити пагорби, поля, ліси та луки. По відстані також може бути маршрут на 15, 20, 30, 40 кілометрів — все за бажанням туристів,
– зазначила вона.

"Є і пішохідні екскурсії на 7 – 10 кілометрів. Взяв маленький рюкзачок, водичку і неспішно насолоджуєшся краєвидами, а заодно оглядаєш вали та надихаєшся атмосферою", – додала працівниця заповідника.

Більше про Більське городище та його секрети: дивіться у відео Ukraїner