Джерело: 24 канал

Голова Центру протидії корупції Віталій Шабунні заявив, що основним елементом судової реформи було очищення Вищої ради правосуддя, яка може звільняти суддів. Усе через те, що цей орган "покриває" суддів Майдану, п'яних працівників Феміди за кермом та інші справи.

Читайте також Суд у справі збиття МН17: коли відбудеться наступне засідання та які питання розглядатимуть

Шабунін зазначив, що через попереднє прийняття закону українці отримають значну кількість суддів часів діяльності президента-втікача Віктора Януковича. Водночас Верховна рада правосуддя навіть не перевірятиме їх на доброчесність,

Очільник ЦПК розповів, що автори закону заявляють про 40 суддів, однак для такої кількості документ би точно не приймали.

Закон спеціально написаний так, щоб ВРП могла заповнювати значно більше вакансій, скільки вона захоче. Однак у нас депутати не читають законопроєкти й в цьому велика проблема,
– наголосив він.

На голосування винесуть ще один законопроєкт

Шабунін зазначив, що 4 лютого у Раді голосуватимуть за інший законопроєкт. Зокрема, він фактично дозволяє ВРП мати визначальний вплив на формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

За словами глави ЦПК, замість того, щоб ліквідувати "судову мафію", влада її "бетонує" з новими повноваженнями й можливостями.

До теми Новий склад ВККС не гарантує його доброчесності й незалежності: експерт пояснив чому

Бачення Зеленського змінилося

Шабунін наголосив на тому, що Володимир Зеленський під час передвиборчої кампанії зобов'язався очистити Вищу раду правосуддя. Втім, 2 лютого порушили обіцянки фракції "Слуга народу" й самого Зеленського.

Глава ЦПК підсумував, що наразі дії президента прямо суперечать його передвиборчим заявам.

Що цьому передувало

  • Верховна Рада у жовтні 2019 року ухвалила запропонований Володимиром Зеленським документ щодо судової реформи в Україні.
  • Документ передбачав скорочення кількості суддів Верховного Суду України вдвічі та розпуск Вищої кваліфікаційної комісії суддів.
  • Конституційний Суд у березні 2020 року визнав реформу частково неконституційною.
  • Парламент 2 лютого попередньо схвалив законопроєкт, який передбачає передачу Вищій раді правосуддя частину повноважень Вищої кваліфікаційної комісії суддів.