За словами спікера Верховної Ради Дмитра Разумкова, рішення щодо підвищення тарифів має бути комплексним. Саме тому спочатку з'явилася ідея з компенсаціями в розмірі 800 – 1 200 гривень.

Читайте більше Уряд компенсує населенню 1,4 мільярда через подорожчання електроенергії

Що передувало цим крокам

  • У підсумку в Києві дійшли висновку, що потрібно повністю компенсувати те, що люди втрачають.

Підвищення тарифів і захист українців із боку влади

Разумков підкреслив, що українці – сьогодні не готові до різкого зростання цін на комуналку. Передусім це стосується найменш захищених категорій населення. І за них варто заступатися.

Також голова Верховної Ради зауважив, що підвищення тарифів може вплинути на рейтинг не тільки влади, але й опозиції.

Відповідальність за це, у розумінні людей, лежить на всіх народних депутатах. Навіть якщо ми у владі, а хтось в опозиції, у сприйнятті людей – це все народні депутати,
– констатував він.

Зверніть увагу В Україні починають діяти знижені тарифи на газ: що варто знати

Ситуауція з тарифами в Україні: останні події

  • Кабінет Міністрів перед Новим роком значно підвищив тариф на електроенергію для населення, хоча й залишив фіксовану ціну. Зокрема, скасували пільгову ціну у 90 копійок за кіловат-годину за перші 100 кіловат-годин. Тому з 1 січня 2021 року ціна становитиме 1,68 гривні за кіловат на годину.
  • Крім того, зросли тарифи на виробництво теплової енергії для населення на 2021 рік. Зростання стосується усіх 23 компаній. У результаті середньозважений тариф для постачання тепла населенню становить 1 121,71 гривні за гігакалорію.
  • Також з 1 січня зросла ціна за транспортування газу. У кожного постачальника тарифи є різними. Докладніше читайте тут.
  • Водночас Нафтогаз підняв ціну на газ для населення за січень на 14%. Так, за тарифом "Місячний" українцям доведеться викласти 7,22 гривні за кубічний метр.
  • 18 січня Кабмін запровадив державне регулювання ціни на газ. Мовиться про фіксацію ціни в 6,99 гривні. Діятиме такий тариф з 1 лютого до 31 березня.
  • Щоправда, навіть після зниження тарифів на газ протести у містах України тривають. Люди вимагають знизити ціни й на інші комунальні послуги – не лише упродовж певного періоду, а на постійній основі.


Якою буде ціна на газ під час карантину / Інфографіка 24 каналу