Джерело: "РБК-Україна"

Як розділять Укрзалізницю

Кожен з чотирьох блоків стане окремою компанією, зі своїм керівником та майном. Наприклад, пасажирський, вантажний, інфраструктурний напрямки, а також компанія з ремонту та непрофільних активів.

Читайте також: Укрзалізниця запустить швидкісні поїзди Skoda: куди вони прямуватимуть

Розділення – це насамперед для акціонерів, в даному випадку для всіх громадян. Тому що ми не розуміємо, де приховані витрати і доходи,
– заявив Криклій.

Майбутні компанії-філії будуть прозоро звітувати про витрати, збитки та прибутки. Наприклад, вантажні перевезення зараз приносять основний дохід, а пасажирський – збитки. Тому для пасажирських перевезень планують залучати допомогу держави.

Реформа відбуватиметься поступово, до неї планують залучити міжнародних партнерів.

Як це плине на вартість перевезень

Міністр інфраструктури додав, що у 2020 році вперше за часи незалежності вдалось отримати фінансування для оновлення інфраструктури та пасажирського рухомого складу.

Ми напрацьовуємо зміни до Бюджетного кодексу і запропонуємо Верховній Раді створити Фонд розвитку залізниці, з якого можна буде фінансувати залізничні перевезення, в тому числі пасажирські, і інфраструктуру. Інакше буде доволі важко вимагати від них і платити прибутки у вигляді дивідендів, і оновлювати рухомий склад, і водночас не підвищувати цін,
– заявив Владислав Криклій.

Керівництво Укрзалізниці вже запустило низку покращень та планує запустити масштабні інвестиційні проєкти, які теж будуть стосуватися сервісу для пасажирів.

До теми: Концесія аеропортів та вокзалів – чи відмовились від ідеї: відповідь Криклія

Що вже змінилося для пасажирів Укрзалізниці

  • Укрзалізниця анонсувала поступове здорожчання квитків. Вони будуть зростати у ціні щомісяця на 2%.
  • Також квитки тепер можна купити через чат-боти у Viber та Telegram.
  • При посадці пасажири зможуть використовувати не тільки оригінали документів, а й копії.
  • Окрім того, кабіни машиністів пасажирських потягів обладнають "тривожною кнопкою". Це дозволить викликати правоохоронців на наступну станцію за рухом поїзда.