Найбільший негідник у 2020 році

Якщо голова ОАСК Павло Вовк давно відомий широкому загалу, то голова КСУ Олександр Тупицький здобув всеукраїнську впізнаваність лише в кінці 2020 року. Детальніше про це – у програмі "Честь і НЕчесть" на 24 каналі.

Увага Заборонили бачитись матері з донькою: як колезі судді Вовка Качуру дозволили викрасти дитину

Що про нього відомо

  • Тупицький став суддею КСУ ще в травня 2013 року з легкої руки Януковича. До того він працював звичайним суддею першої інстанції, поки йому не набридло сидіти на "підсосі".
  • За призначення суддею КСУ, Тупицький ймовірно віддячив Віктору Януковичу. Зокрема, він голосував за рішення, яке дозволило Януковичу узурпувати владу. Хоча той покинув Україну ще і 2014 році, Тупицький досі залишається на посаді. Люстрація його зовсім не зачепила
  • В березні 2018 він навіть став заступником Голови КСУ, а з вересня 2019 сам очолив суд.
  • Прославився Тупицький лише в жовтні 2020 року коли Конституційний суд прийняв рішення, якому обурилась вся країна. Воно стосувалось визнання неконституційною статті про кримінальну відповідальність за декларування невірогідної інформації та було прийнято саме під головуванням Тупицького.

Як наслідок, більшість повноважень Нацагентства з запобігання корупції були скасовані, а публічний доступ до реєстру декларацій чиновників закритий. Хоча численні міжнародні партнери та українські експерти засудили це рішення, називаючи його необґрунтованим, очільник КСУ стверджує, що нічого незаконного там не побачив.

Що відомо про Тупицького
Що відомо про Тупицького / Інфографіка 24 каналу

Уже до кінця року журналісти проєкту "Схеми" з'ясували, що одіозне рішення КСУ було й на користь самому Тупицькому. У 2018 році він став власником земельної ділянки у селищі Кореїз в Криму, оформивши договір купівлі-продажу за російським законодавством. Суддя не відобразив інформацію про це у своїй декларації про майно та доходи.

Також в кінці минулого року журналісти "Схем" отримали доступ до запису розмови Тупицького з донецьким бізнесменом Владиславом Дрегером. Із записів випливає, що Тупицький, хвилювався про те, що Дрегер дає свідчення у кримінальній справі щодо Віктора Татькова. Тупицький на плівках сам зазначає, що має відношення до цієї справи і рекомендує Драгеру не свідчити проти Тупицького і не псувати з суддею стосунки.

Зверніть увагу Тупицький прилетів до Борисполя з ОАЕ і спокійно покинув аеропорт, – ЗМІ

Ймовірно, разом з екссуддями Ємельяновим та Татьковим він допомагав Дрегеру у вирішенні судових спорів щодо Зуївського енергомеханічного заводу. За це, скоріш за все, отримав частку на цьому заводі, яку оформив на довірену особу.

Виявляється, що розслідування щодо можливої участі Тупицького в цій справі проводиться уже понад 2 роки. Голову КСУ навіть викликали на допит в ДБР. Та підозру йому оголосили лише після розслідування "Схем". Тоді ж президент видав указ про його тимчасове відсторонення голови КСУ.

Проблема в тому, що Конституція не дає президенту таких повноважень, а тому указ Зеленського є, м'яко кажучи, сумнівним. Такі дії президента вочевидь не вирішують, а ще більше поглиблюють конституційну кризу.

В останній день 2020 року звернулись до КСУ з відповідним зверненням про істотні дисциплінарні проступки Тупицького та проханням звільнити його з посади судді. Але в КСУ його досі не розглянули. А сам голова суду спокійно насолоджувався відпусткою на розкішній віллі в Еміратах.


НЕчесть тижня / Скриншот з відео

Доступ до публічної інформації

Судді зловживають своїми правами на службове житло та часто незаконного виводять його у приватну власність. Вони володіють власними квартирами, інколи завбачливо записаними на родичів. Тож реальної потреби у службовому житлі не мають, але так позбавляють його інших суддів, яким дійсно немає де жити. Не є виключенням судді Окружного адмінсуду міста Києва.

Ось ці судді отримали службові квартири, а пізніше дістали їх у постійне користування:

  • Ігор Качур,
  • Віталій Амельохін,
  • Євгеній Аблов,
  • Олена Власенкова,
  • Ігор Погрібніченко.

Відповідно до Закону України "Про доступ до публічної інформації", заяви цих суддів, рішення житлово-побутової комісії та збори суддів Окружного адміністративного суду міста Києва, якими ці квартири передали у службове, а потім і постійне користування – є публічною інформацією та будь-хто може звернутись до суду, щоб її отримати.

Але голова ОАСКу Павло Вовк відмовився надавати нам запитувану інформацію, бо вона ніби-то є службовою, а не відкритою.


Павло Вовк / Фото "Української правди"

Тож звернулися до суду за захистом, і суддя Київського окружного адміністративного суду погодився з аргументами Вовка, що закон не поширюється на інформацію, створену до набуття чинності закону. Тож представники Окружного адмінсуду начебто не мають надавати інформацію про привласнення у 2013 році квартир.

Та в Апеляційному та Верховному судах з такими аргументами не погодились. Верховний Суд підтвердив, що відмова в наданні запитуваної інформації про виведення квартир з-поміж службових є незаконною. Тобто у цій справі саме ОАСК мав обґрунтовувати необхідність закриття такої інформації. Але цього не зробив.


Честь тижня / Скриншот з відео

До речі, суддя Вікторія Мацедонська вже отримувала від нас нагороду "Честь тижня" раніше. Вона не побоялася піти проти системи та визнати рішення про заборону збиратися активістам Майдану незаконною.

Лауреатів премії та антипремії визначає громадська організація "Фундація DEJURE", яка моніторить перебіг судової реформи і добивається очищення суддівських лав.