Мінські угоди – неідеальні: що Україна робить задля виправлення ситуації

Як зауважив віце прем'єр Олексій Резніков, ніхто не каже, що ці домовленості – залізобетонні. Таку заяву він зробив у коментарі Суспільному.

Цікаво Чи готова Україна змінити Конституцію у питанні Донбасу: відповідь Зеленського

"Більш того, канцлерка Німеччини Ангела Меркель чітко сказала рік тому, що вони – "не висічені на камені", – підкреслив Резніков.

За його словами, покроковий План спільних кроків, який оприлюднив голова делегації України в ТКГ Леонід Кравчук, – це якраз одна зі спроб уточнити деталі. Але це потребує взаємних домовленостей.

Останнє Резніков пояснив на прикладі щодо готовності Росії обговорювати питання звільнення кордону:

  • Україна питання ставить так: давайте створимо 5-ту робочу групу.
  • У цьому Київ посилається на 13-й пункт Мінських домовленостей, який говорить, що для інтенсифікації своєї роботи ТКГ може створювати робочі групи.
  • Водночас Україна каже: давайте створимо робочу групу із взяття контролю над кордоном. У нас – більше 400 кілометрів спільного кордону, і якщо зараз не стоїть питання взяття контролю, давайте проговорювати техніку, як саме це має відбуватися.
  • Росія ж відповідає, це – зараз не на часі.
  • Але Україна все одно продовжує наполягати. Незалежно від того, коли завершиться ця війна, вона має робити своє.

Актуально Рада продовжила особливий статус Донбасу: як відреагувала делегація України в ТКГ

План Кравчука щодо Донбасу: яким є дії у відповідь з боку Росії

За словами Резнікова, поки що в Росії немає політичного рішення рухатися далі, і вони у будь-який спосіб гальмують хід переговорів.

"Росіяни письмово за підписом представника делегації Росії в ТКГ Бориса Гризлова поки що ніяких планів нам не подавали. Вони усно стверджують, що будуть підтримувати пропозиції, які подаватимуть представники окупованого Донбасу", – зазначив віцепрем'єр.

З огляду на це він підкреслює, Україну цікавить позиція РФ, бо в Тристоронній контактній групі є Україна, Росія та ОБСЄ. Водночас посередник тут – ОБСЄ, а Росія ж бавиться у стару гру, розповідаючи, що це вони – посередники.

У Мінських домовленостях тричі згадується те, що певні законопроєкти – закон про вибори, особливий статус, децентралізація слід обговорювати в консультаціях з представниками Донецької та Луганської областей. Але там не написано, хто є представниками ОРДЛО, хто їх обирає, в який спосіб, з якими повноваженнями,
– наголосив Резніков.

Представник України в ТКГ продовжує, прийшов час, і Україна вирішила змінити цю історію з монополією запрошених з боку Росії представників Донбасу. Тому запропонували своїх, які мають право говорити від імені окупованих Донеччини та Луганщини.

"Поки що ломка йде. На рівні робочих груп опору вже немає, а на рівні ТКГ ще є", – підсумував він.