Завітневич, зокрема, наголосив, що слід відокремлювати загальну мобілізацію та оперативний резерв. Так він прокоментував чутки, що цей закон дасть змогу "ловити на вулицях українських громадян".

Актуально Зеленський підписав указ про військовий призов: точні дати

Що буде натомість

За словами "слуги народу", мовиться передусім про оперативний резерв, сформований у ЗСУ. Таку практику використовують у багатьох країнах і дехто навіть має по 4 таких резерви.

Що надає цей інструмент нашим ЗСУ? Всі ми знаємо, що у нас є мобілізації, і її ухвалює Рада. Але у нас 7 років іде війна, тому повинен бути інструмент, який дозволить дуже оперативно, протягом 1 доби, в разі загострення ситуації на фронті або порушення кордонів України залучити той резерв, який уже є,
– наголосив парламентар.

Він уточнив, що до оперативного резерву входять військові, що вже відслужили, є навченими та мають бойовий досвід. Це дуже невелика група людей.

"Це не стосується інших громадян нашої держави", – підсумував Завітневич.

Цікаво Це людський фактор, – офіцер пояснив, чому підрозділи ЗСУ конкурують

Закон про реформування військкоматів і обліку призовників: відео коментаря Завітневича

Деталі закону про реформування військкоматів і обліку призовників

  • Мовиться про закон №3553. Верховна Рада його у вересні ухвалила в 1 читанні. Найближчими днями має відбутися ще одне та вже остаточне голосування.
  • Документ передбачає створення територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Виникнуть вони на базі військових комісаріатів різних рівнів (районні, міські, обласні, тощо).
  • Також закон удосконалює порядок здійснення військового обліку призовників. Зокрема, запроваджує військовий облік резервістів.
  • Крім того, передбачено запровадження нового виду військової служби – військової служби за призовом осіб із-поміж резервістів. Зокрема, резервістів, які є самозайнятими особами. Таким чином це дозволить створити додаткові гарантії соціально-правового захисту призовників.
  • Водночас закон пропонує надати президенту право щодо неодноразового призову на військову службу без оголошення мобілізації осіб. Тут мовиться власне про вищевказаний резерв – так званий резерв першої черги.
  • Ще закон збільшує штрафи за порушення призовників і військовозобов'язаних. Каратимуть як за псування документів, так і за порушення законодавства про мобілізацію.
  • А якщо резервісти порушили правила військового обліку або закони про оборону та мобілізацію, їх поліція доправлятиме до територіального центру комплектування.