Про це розповіла адвокатка Анна Калинчук. І підкреслила, у питанні заборони кожної політичної партії слід керуватися чинним законодавством України.

До теми Захищають інтереси агресора, – одразу 2 міста вимагають заборонити ОПЗЖ та "Партію Шарія"

Вона відзначила, в Україні діє закон про політичні партії, і в ньому чітко вказано – заборонити чи обмежити їхню діяльність може виключно суд. Однак для такого рішення повинні бути законодавчі передумови.

Зокрема, цей закон визначає, яка діяльність може бути забороненою в Україні. Наприклад, якщо у програмах політичних партій мовиться про:

  • обмеження прав українців;
  • зміну територіальної цілісності;
  • посягання на суверенітет і національну безпеку.

Якщо Міністерство юстиції звернеться до суду з проханням заборонити діяльність політичної партії, і доведе, що це не відповідає закону Україну. Лише в тому випадку, ОПЗЖ чи якась інша проросійська політсила буде заборонена,
– пояснила Анна Калинчук.

Проросійські телеканали "112 Україна", ZIK та NewsOne припинили своє мовлення на початку лютого 2021 року. Після того, як Рада національної безпеки і оборона ввела санкції проти їхнього власника – нардепа від ОПЗЖ Тараса Козака.

Адвокатка вважає, що влада повинна діяти глобальніше і стратегічніше. Адже такі рішення РНБО – лише точкові дії, які не вирішують проблеми в цілому.

"Потрібно визначати на законному рівні, якою має бути ця інформаційна діяльність. В цьому процесі повинні бути залучені не лише Рада нацбезпеки, а й СБУ, парламент, президент", – відзначила вона.

Анна Калинчук зауважила, необхідні:

  • законодавче врегулювання;
  • оцінка з боку правоохоронних органів;
  • рішення РНБО – як швидкий реакційний захід.

Адвокатка Анна Калинчук про заборону проросійських партій і телеканалів: