Джерело: 24 канал

Про це повідомили у Центрі протидії корупції. Виконавча директорка Центру Дарія Каленюк проаналізувала аудиторські звіти з кіпрського реєстру. Вона вважає, що це має стати предметом кримінального провадження.

Увага Тарас Козак – прихвостень Медведчука: біографія медіамагната під санкціями

Що з'ясували антикорупціонери про бізнес Козака

За даними держреєстру Кіпру, Hakail Limited був у власності іншої офшорної компанії Козака – Turul Investments Limited – ще від 2012 року. Про контроль над цією компанією він зазначав у своїх деклараціях від 2015 року до 2019 роки.

Кіпрська компанія Козака надавала кредити на загальну суму 7,5 мільйонів доларів гонконзькому офшору. Він постачав контрабандне вугілля з так званих "ЛНР/ДНР",
– пояснила Каленюк.

Вона вважає, що це один з доказів, який свідчить про те, що Тарас Козак ще з 2014 року був дотичний до фінансування окупантів. Тому санкції проти нього та його компаній – обґрунтованими.

Махінації Козака: головне

  • У грудні 2014 року ПАТ Центренерго уклало договір із компанією Arida Global Limited з Гонконгу на постачання десятків тисяч тонн вугілля. Вони отримували безповоротне багатомільйонне фінансування від кіпрського офшору Козака.
  • Вугілля мало закуповуватися з Південної Африки.
  • Однак у 2016 році видання"Українська правда" виявило, що насправді під виглядом південноафриканського державним ТЕЦ продавали контрабандне вугілля з окупованих територій Донбасу.
  • У 2019 році на Козака завели справу, а його самого почали викликати на допити, де намагалися з'ясувати його роль у фінансуванні тероризму, тероризмі та легалізації коштів, отриманих злочинним шляхом.