Свою позицію щодо того, як події 2020 року вплинули на позиції Росії, Володимир Зеленський висловив в інтерв'ю виданню The New York Times.

Цікаво Порошенко, Байден і війна: основне з інтерв'ю Зеленського для NYT

Щодо послаблення впливу Росії – не знаю. Скажу вам як суб'єкт такого конфлікту, тому що я Президент України й бачу, що представники Росії є, я бачу їхню присутність,
– підкреслив Володимир Зеленський.

Він наголосив, що Росія є суб'єктом як мінських переговорів, так і війни на Донбасі. Допоки вона залишається в такому статусі, отже її послаблення не відбулося.

Крім того, глава держави прокоментував і буцімто схожі риси між війною за Нагірний Карабах і російсько-українською. Він певен, що ці війни дуже різні, адже в українців і росіян спільне віросповідання й навіть багато українців розмовляють російською.

"Коли був окупований Донбас, казали, що в нього забирають російську мову. Приклад, який я вам навів, коли люди, що розмовляють російською, захищають незалежність України. То як вони можуть забирати російську мову в Донбасу?" – заявив президент.

Як ці події могли вплинути на послаблення Росії

Передовсім розберемося, про які саме події мовиться:

  • масові протести в Білорусі після фальсифікації результатів президентських виборів,
  • війна в Нагірному Карабаху між Азербайджаном і Вірменією,
  • вибори президента Молдови, де проєвропейська Майя Санду перемогла абсолютно проросійського Ігоря Додона.

Росія має значний вплив у всіх цих державах, а в другій половині 2020 року ризикувала одномоментно його втратити. Втім, Кремль вирішив не застосовувати силовий сценарій, як, наприклад, у Грузії 2008 чи Україні 2014 року.

Багато міжнародних експертів висловили переконання, що це свідчить про послаблення Росії, яке зв'язало їй руки, а її нейтральна позиція лише ще більше заглибить це послаблення.