Через такі дії зловмисників Україна втратила щонайменше 240 мільйонів гривень. Правоохоронці порушили кримінальну справу. Наразі тривають 140 обшуків.

Ще одна гучна справа Зберегли 2 мільярди: СБУ не дала списати понад 450 суден і барж із Дунайського пароплавства

Що з'ясувало слідство

  • Це мережа АЗС належить посадовцям низки суб'єктів господарювання. Які саме – не вказують.
  • Вони організували незаконну схему з ввезення на територію України нафтопродуктів. Ввозили їх, зокрема, з Росії.
  • Ввезення відбувалося за допомогою морських суден. Щоправда, зловмисники оминали митний контроль і приховували реальні обсяги.
  • Орієнтовна сума ухилення від сплати податків становить приблизно 240 мільйонів гривень.

За даними видання "Новое время", мовиться про мережу станцій палива Glusco. Зараз на її об'єктах по всій Україні відбуваються масштабні обшуки. Це підтверджує й профільне видання enkorr. У коментарі журналістам співробітник Glusco повідомив про обшуки в їхньому центральному офісі.

За якими статтями відкрили кримінальне провадження

  • Легалізація чи відмивання майна, одержаного злочинним шляхом.
  • Ухилення від сплати податків).
  • Зловживання владою або службовим становищем.
  • Незаконне виготовлення підакцизних товарів.

Якщо вину зловмисників доведуть, їм може загрожувати 8 – 15 років в'язниці. Також у них конфіскують майно та позбавлять права до 3 років обіймати певні посади.

СБУ, обшуки, Glusco. ввезення неякісних нафтопродуктів, АЗС, Росія, Медведчук
СБУ проводить обшуки на Glusco / Фото 24 каналу

Де співробітники СБУ проводять 140 обшуків

  • 13 офісних приміщень.
  • 7 нафтобаз.
  • 13 морських суден.
  • 105 автозаправних станцій.
  • 2 відділів митного оформлення.

Наразі тривають слідчі дії. Правоохоронці збирають докази та інформацію щодо вищевказаних злочинів. Окрім співробітників СБУ, залучили також працівників Державної фіскальної служби, Держпраці та Держпродспоживслужби. Процесуальне керівництво здійснює Офіс генпрокурора.

Актуально Ціна на пальне в Україні продовжує зростати: уряд вирішив втрутитись

Позиція Glusco

У компанії зазначили, що обвинувачення СБУ нібито в ухиленні від сплати податків "виглядають дивно". Як пояснили у Glusco, група компаній лише протягом 2019 – 2020 років сплатила до державного бюджету України понад 6 мільярдів гривень податків, зборів та інших платежів. Натомість за весь час роботи компанії цей показник набагато більший – 10 мільярдів гривень.

Сьогодні правоохоронцями була паралізована робота компанії, яка приносить у державний бюджет України мільярди гривень і забезпечує робочими місцями тисячі українців. Десятки тисяч споживачів залишилися без пального,
– поскаржилися у компанії.

Там також додали, що "кримінальне провадження, через яке заблокована робота мережі АЗК, жодним чином не пов'язане з групою Glusco". Щодо обвинувачень Glusco у реалізації неякісного пального, то у компанії наголосили: "якість пального є вищим пріоритетом".

Обшуки у Glusco: дивіться відео

Що відомо мережу АЗС Glusco?

Компанія Glusco Ukraine є дочірньою структурою Glusco Energy SA. Останню зареєстровано у Швейцарії та вона входить до також швейцарської групи Proton Energy Group SA. Це міжнародний трейдер, заснували його у 2009 році. У 2016 році компанія стала оператором проєкту постачання дизпалива нафтопродуктопроводом "Самара – Західний напрямок". Її кінцевим бенефіціаром є Нісан Моїсеєв.

Інформацію взято з ресурсу "Новое время".