Джерело: 24 канал

Сподіваються, що парламент ухвалить закон під час засідання в четвер, 28 січня. Про це розповіла Ольга Стефанішина, нардепка фракції "Голос" та членкиня комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації.

Важливо Рада скоротила терміни розгляду закону про старт вакцинації проти COVID-19: що це означає

Однак спікер Дмитро Разумков додав, якщо не вдасться проголосувати цього тижня, то парламент, ймовірно, проголосує наступного.

Основні положення

За словами нардепки, цей законопроєкт і справді готувався в турборежимі. Мова йде про екстрене використання вакцини в умовах пандемії, коли більшість препаратів ще не отримали офіційної реєстрації в країнах світу.

Нам пропонується також скористатися такою можливістю і дозволити екстрене використання. Це роблять зараз, тому що досі жодної вакцини в Україні ще немає й імунізація ще не почалася,
– пояснила нардепка.

Вона додала, що текст законопроєкту поки не досконалий. В майбутньому робитимуть все можливе, щоб інші вакцини потрапляли в Україну без перепон.

Яку вакцину можна буде використовувати за прискореною процедурою

Нардепка запевнила, що є конкретний перелік країн. Зокрема, хочуть дозволити для екстреної реєстрації лише ті вакцини, які дозволені в країнах Європейського Союзу, США, Канаді, Японії, Великій Британії, Швейцарії.

МОЗ також просило внести у цей перелік Китайську народну республіку та Індію.

Вакцинація в Україні: головне

  • За даними Офісу Президента, Україна отримає вакцини проти COVID-19 за підписаним МОЗ контрактом з китайською компанією Sinovac Biotech.
  • Першу партію вакцини у 700 тисяч доз мають доправити до України впродовж 30 днів після офіційної реєстрації. Загалом мовиться про 1,9 мільйона доз вакцини, які постачатимуть у лютому.
  • Водночас Україна очікує на перші постачання вакцини за програмою COVAX. Раніше заявляли про березень.
  • Загалом було заплановано 4 етапи та пріоритетні групи. Щоправда, у МОЗ заявляли, що його будуть оновлювати.

План вакцинації українців інфографіка
Урядовий план вакцинації українців / Інфографіка 24 каналу