Ігор Воронченко у 2014 році був заступником командувача флотом з берегової оборони. Він досі твердо переконаний, що треба було штурмувати парламент Криму, коли його захопили невідомі озброєні люди.

Цікава думка Настане день, коли рясним дощем "змиє" російських окупантів із Криму, – Чубаров

Треба було штурмувати парламент Криму

На думку адмірала, можна було діяти так само рішуче, як в Москві в 1993 році, коли розстріляли Білий дім. Щодо дня, коли він зрозумів: "Усе втрачено", то це був початок весни.

Напевно, 1 березня. У нас був шанс, але ми їм не скористалися. Це деблокування адміністративних будівель. Якби ми показали тоді рішучість, але у нас було дуже мало часу,
– розповів Воронченко.

Адмірал заявив: мав два танки, завантажені боєприпасами. Їх можна було використати для штурму і обстріляти парламент, який захопили росіяни.Однак перший заступник командувача ВМСУ Сергій Єлісєєв не підтримав цю ідею.

"Єлісєєв тоді мені сказав: "Що ти тут робиш війну?" На нараді в штабі АТО в приміщенні главку міліції, я теж говорив: давайте діяти, давайте...", – сказав Воронченко.

Інші заяви військових щодо окупанції Криму

  • На думку командира 93-ї ОМБр Дмитра Брижинського, ймовірно, зіграло роль, те, що родина кримських військових була зовсім поруч, під прицілами "козачків". Люди не хотіли кривавого розв'язання конфлікту.
  • Генерал Віктор Назаров зазначив, що Москва давала своїм "зеленим чоловічкам" вказівки. Якщо від українців був би опір – то росіяни мали б відходити. Частину Криму можна було утримати і перекинути додаткові підрозділи – завдання було складним, проте реальним.