Китобої цінували відповідний вид через гігантські розміри. Про це повідомляє видання Science Alert.

До теми У протоку Босфор повернулися дельфіни: захоплююче відео

На початку XX століття у водах біля Південної Георгії щорічно гинуло приблизно 3 тисячі синіх китів через полювання на них. Біологи розповіли, що за останні 9 років каталогізована 41 нова особина.

Водночас вони зауважили, що води, які оточують острів Південна Георгія, багаті крилем – чим харчуються кити. Також вчені повідомили, що аналогічні ознаки одужання зафіксували в західній частині Антарктичного півострова у горбатих китів.

Зі зникненням китобійного промислу полярні моря стали одними з кращих місць для цих океанських гігантів, щоб відновити свої популяції,
– мовиться у статті.

Нова небезпека для китів

За словами дослідників, протягом декількох десятиліть кити на полюсах зіткнуться з новими джерелами стресу. Мовиться про потепління води, що може порушити постачання їжі, а також – про забруднення навколишнього середовища.

"В Арктиці збільшується інтенсивність руху суден і кити є одним з найбільш вразливих об'єктів для посиленого шуму і потенційно смертельної загрози зіткнення", – повідомили вчені.

Наразі в Арктиці ведуть дослідження з метою визначення районів посиленого шуму з суден, що може впливати на китів.

Наслідки китобійного промислу

  • Через комерційний китобійний промисел на межі зникнення опинились багато видів китів, навіть у віддалених водах Північного та Південного полюсів.
  • За 70 років лише навколо Антарктиди було вбито понад 1,3 мільйона китів. Водночас китобої знищили багато популяцій великих китів у Південному океані.