Джерело: фейсбук-сторінка Юрія Вітренка

Він подякував усім, хто його підтримував, та наголосив, що це була нагода "отримати дуже цінний досвід урядовця".

Важливо Україна має терміново від’єднатися від енергосистеми з Росією, – Вітренко

Вітренко зазначив, що, попри страхи, він спробував себе на місці в.о. очільника Міністерства енергетики. І тепер йому "не соромно звітувати про досягнення", навіть попри обмежені повноваження.

Я розумів, скільки бруду на мене виллється. Але я розумів відповідальність перед країною. Якщо без пафосу, я просто розумів, що мені буде складно пояснити своїм дітям, чому я відмовився обійняти таку відповідальну посаду і допомогти країні в такий складний для неї час,
– заявив Вітренко.

Виступ Вітренка у Верховній Раді

Юрій Вітренко 28 січня прозвітував про свої досягнення з трибуни Верховної Ради. У своїй промові він розповів, що:

  • за лічені дні після його призначення була погашена заборгованість по зарплаті перед шахтарями, які перекривали дороги;
  • подали до Кабміну проєкт рішення, яке обмежило зростання ціни на електроенергію для населення;
  • найбільш значущі пільги були при цьому монетизовані, тобто населення, яке користується електроопаленням, не має втратити гроші;
  • були підписані угоди з іноземними інвесторами у видобуток газу в Україні;
  • вдалося уникнути віялових відключень у період холодів, чим всіх лякали.

Також Вітренко нагадав, що Міненерго разом з Кабміном ухвалило рішення про зниження граничної ціни на газ для населення до 6,99 гривні за кубометр.

До теми В Україні остаточно знизили ціну на газ: Кабмін оприлюднив постанову

Як голосували за призначення Вітренка

  • Перше голосування за призначення Юрія Вітренка першим віцепрем'єром – міністром енергетики відбулося 17 грудня. Однак тоді "за" проголосували лише 186 нардепів із 226 необхідних.
  • 28 січня відбулося вже друге голосування, але і воно було невдалим. Верховній Раді знову не вдалось назбирати голосів.
  • Зауважимо, що призначення Вітренка було одним з ключових питань засідання фракції "Слуга народу" ввечері 25 січня. На зібранні нардепів був присутній і президент Володимир Зеленський.