Вітренко наголосив, що монополія ДТЕКу – це проблема. Однак, на думку очільника Міненерго, позбутися її миттєво не вийде.

Важливо Чому неможливо продавати газ для населення за собівартістю: пояснення Вітренка

Юрій Вітренко зазначив, що позбутися цього на "раз-два" можливо лише в анекдоті. Водночас реальний та правильний підхід, як пояснив міністр, це – інтеграція у більший ринок.

Як цього позбутися? Правильний підхід – це якраз інтеграція у більший ринок, де гравець, який займає монопольне становище в Україні, на цьому більшому ринку буде одним із гравців,
– зауважив Вітренко.

Він додав, що наступний крок – запровадження європейських ринкових правил. На думку Вітренка, усі повинні грати за однаковими правилами, які вигадують не в Україні, а в Європі.

"Коли ми кажемо: стандартні європейські правила без винятків. Бо будь-які винятки – вже починається лобіювання олігархічних інтересів. Європейські торговельні системи. Європейські інституції всі, які є релевантними для цього. Ось ці всі інституційні речі ми впроваджуємо в Україні, тоді реально не буде монополіЇ", – підкреслив очільник Міненерго.

Цікаво Дуже дорого коштує українцям: хто захищає інтереси Ахметова

Зауважимо, що у лютому ціна на електроенергію в Україні різко зросла майже на 18%. Швидше за все, зростання ціни відбулося через дефіцит вугілля на складах ТЕС. Однак це не єдина причина. Вартість електроенергії могла зрости й через численні аварійні зупинки енергоблоків ТЕС: