Форум проходитиме у Києві з 8 до 10 лютого. Його відвідає низка експертів та посадовців, які, зокрема, відповідатимуть на найпоширеніші запитання українців.

До теми Запитання до Зеленського: про що хоче поговорити президент на Всеукраїнському референдумі

Про серію форумів та 30 річницю незалежності

Президент анонсував серію із 30 масштабних щотижневих форумів в Україні. Він назвав це стартом великого суспільного діалогу за участю влади, громадськості та міжнародних партнерів.

За словами Володимира Зеленського, протягом наступних місяців, окрім COVID-19, підійматимуть такі важливі теми:

  • безпеки та оборони;
  • миру та війни;
  • Криму та Донбасу;
  • комунальних тарифів;
  • судової та антикорупційної системи;
  • сільського господарства;
  • диджиталізації та інфраструктури;
  • освіти, науки, культури та спорту;
  • медичної та соціальної сфер;
  • української промисловості;
  • екології;
  • місцевого самоврядування тощо.

Зеленський підкреслив, що у 2021 році Україна відзначатиме 30 річницю здобуття Незалежності. "Не тільки один день, а весь цей рік буде сповнений низкою заходів та важливих подій", – запевнив він.

Президент пообіцяв, що формат святкування 24 серпня буде для України безпрецедентним. Мовляв, 30 років незалежності – не просто знакова дата, а й час, аби підбити попередні підсумки, проаналізувати успіхи та помилки.

Глава держави прагне, аби Україна створювала та ставала місцем дії для нових міжнародних платформ, форматів та інституцій, які об'єднають різні країни для подолання глобальних викликів.

Декілька саме таких форматів обов'язково з'являться в Україні вже цьогоріч напередодні святкування Дня Незалежності. Фактично ці ініціативи втілюються вже сьогодні,
– наголосив Зеленський.

"І я вірю, що обговорення у наступні 3 дні форуму сприятимуть у подоланні COVID-19 та будуть корисними не тільки для України, але й для багатьох інших країн світу", – додав він.

Про вакцинацію від COVID-19

Зеленський підкреслив, що вакцинація від COVID-19 в Україні почнеться вже у лютому. Аби зменшити недовіру українців до щеплення, президент готовий на власному прикладі показати його безпечність.

Глава держави запевнив, що до кінця першої половини 2022 року в Україні мають намір вакцинувати до 50% громадян. Україна домовилася про постачання вакцин виробництва Pfizer, Sinovac, AstraZeneсa і Novavах.

Про локдаун у січні

Президент зазначив, що посилені карантинні заходи у січні дозволили скоротити кількість нових випадків захворюваності на COVID-19 за тиждень втричі.

"Ми не вводили локдаун. Обмеження, які діяли в Україні в січні, були досить ліберальними. За цей час нам вдалося збільшити кількість ліжок, 70% з них вільних", – пояснив Зеленський.

Й наголосив, що Україна має чим пишатис у боротьбі з COVID-19. Зокрема – рівень смертності від цієї недуги у нас є нижчим, ніж у багатьох країнах Європи, зауважив президент.

Про щеплення російською вакциною

Зеленський не оминув і теми російської вакцини "Супутник V": закликав бути обережнішими із твердженнями про її ефективність. Президент підкреслив, що не варто експериментувати з цим.

"Громадяни України – громадяни, люди, точно не кролики. На них експериментувати ми не маємо права. Тому ми домовлялися з провідними виробниками вакцин, які затверджені світом", – додав він.

Виступ Зеленського на Всеукраїнському форумі "Україна 30": дивіться відео

Ситуація з COVID-19 в Україні: основне

  • Станом на 8 лютого в Україні підтвердили 1 246 990 випадків коронавірусу COVID-19. Від ускладнень хвороби померли 23 644 людини. Одужати вдалося 1 075 743 пацієнтам.
  • Зазначимо, що кількість тих, хто одужав, та інфікованих за попередню добу – майже на одному рівні. Очолює рейтинг за кількістю нових захворювань Івано-Франківщина.
  • Як запевнив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко заявив, вакцинація в Україні розпочнеться вже 15 лютого. Дату можуть змістити, якщо з'являться непередбачувані обставини.
  • Найближчим часом Україна отримає 117 тисяч доз вакцини Pfizer-BioNtech у рамках ініціативи COVAX. Першими почнуть щеплювати медиків та військових у зоні ООС.

Вакцинація в Україні
Як відбуватиметься вакцинація в Україні / Джерело: МОЗ / Інфографіка 24 каналу