І вже нові члени Вищої ради правосуддя мають обиратися за прозорим і зрозумілим конкурсом. Таку думку висловила виконавча директорка "Центру протидії корупції" Дар'я Каленюк.

До теми Попри протести: в Києві розпочався з'їзд суддів – фото

ВРП має надзвичайно багато повноважень, – Каленюк

"ВРП є символом суддівської корупції в України. Її потрібно очистити перед тим, як обирати нових членів", – підкреслила юристка.

Вона вважає, що насамперед потрібно:

  • оцінити наскільки кандидати є доброчесними;
  • переглянути їхню декларацію та попередні вироки;
  • подивитися, які статки записані на цих суддів.

Адже Вища рада правосуддя – це орган, який має надзвичайно багато повноважень. Він може звільняти суддів, накладати на них дисциплінарні стягнення. Також має визначальну роль при обранні й призначенні нових суддів.

З'їзд суддів збирається і без будь-яких конкурсів чи публічних обговорень обирає ще 4 людей до цього "суддівського мордору". Реформи не буде, якщо без конкурсу оберуть нових очільників цього органу,
– наголосила Дар'я Каленюк.

За її словами, якщо все-таки судді оберуть нових членів ВРП, треба діяти виключно в рамках змін до закону про судову систему.

Виконавча директорка "Центру протидії корупції" пригадала, нещодавно президент подав законопроєкт, який передбачає реформування ВРП. Але якщо з'їзд призначить 4 нових членів органу, потрібно буде просувати в цьому законі зміни, які дозволили б це скасувати.

Дар'я Каленюк прокоментувала з'їзд суддів у Києві: дивіться відео