Джерело: 24 канал

Позиція фракції "Голос" – однозначна: потрібно виконати рекомендації Венеційської комісії. Про це в ефірі повідомив нардеп Ярослав Юрчишин.

Зверніть увагу Судді КСУ отримують 300 тисяч щомісяця і вимагають доплат, – представник Зеленського

Чому "Голос" не подавала кандидатури

За його словами, спочатку необхідно змінити процедуру відбору суддів Конституційного Суду, незалежних експертів (українських і міжнародних). Лише після того можна дискутувати про зміну процедури та про підняття кворуму.

Фракція "Голос" не подавала своїх кандидатів на вакансії від Верховної Ради. Наразі наша позиція – спочатку змініть процедуру, зробіть її справді конкурсною, як це вимагає Конституція. І після того можна буде заповнювати вакансії,
– зазначив Юрчишин.

Нові судді виконуватимуть вказівки

Достеменно невідомо про доброчесність тих людей, які стають суддями КСУ. Як відзначив нардеп, скоріш за все нові судді просто виконуватимуть рекомендації з Банкової.

"Насправді ще більшою політизацією яка є зараз, КСУ не витримає", – також сказав Юрчишин. Він додав, що присутність у юстиції суддів Зеленського – не зробить суд таким, до якого є довіра в суспільства. Конституційні судді України повинні бути політично незаангажованими.

Претенденти на вакансії суддів: хто вони

  • На одне з крісел судді претендують двоє чинних народних депутатів – Ольга Совгиря від "Слуги народу" та Юрій Павленко від ОПЗЖ.
  • Інші претенденти – Микола Сірий від "Європейської Солідарності".
  • Кандидатка від "Батьківщини" – Ольга Бондар-Петровська.
  • Від депутатської групи "Довіра" – Дмитро Журавльов.