"Ланцюг Соборності" 2021 року: деталі

У цьому році акція пройшла віртуально. Однак усе ж вийшла на всеукраїнський рівень – об'єднала Україну від Києва до Сімферополя, що в окупованому Криму. За словами організаторів, саме тут її сьогодні роз'єднують. Про це мовиться на офіційному сайті ініціативи "Ланцюг соборності Київ – Сімферополь".

Зверніть увагу День соборності України: як відзначали різні області в час локдауну – фото, відео

Станом на 22:00 участь у акції взяли майже 40 тисяч людей, серед них – співачка Джамала та уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Аби приєднатися, слід було авторизуватися на сайті акції через соціальні мережі. У підсумку сформувався ланцюг із аватарок учасників, які метр за метром шикувалися на карті за маршрутом протяжністю 1 058 кілометрів.
Віртуальний ланцюг соборності 2020, День соборності, Київ, Крим

Віртуальний ланцюг соборності 2021 / Скриншот

Як і задумували автори, ланцюг простягнувся від Софійської площі в Києві до парку Тараса Шевченка в тимчасово окупованому Сімферополі. Водночас він 5 разів символічно перетнув Дніпро: на мосту Патона, де традиційно будували живий ланцюг єдності кияни, біля Черкас, Кременчука, у Дніпрі та Запоріжжі.

21 січня 1990 року українці збудували один із найбільших живих ланцюгів в історії – "Українську хвилю". Тоді понад мільйон людей вийшли між Києвом та Івано-Франківськом, щоб відсвяткувати 71 річницю Соборності України,
– нагадали організатори.